V Bhútánu se lukostřelba stala národním sportem. Navíc buduje koncentraci, která přispívá k duševnímu rozvoji a inteligenci

Eva Lenská
Kultura
Foto: Richard Mortel/flickr

Hráli jste si jako malí na Robina Hooda a stříleli šípy z luku? V Bhútánu se lukostřelbě věnují nejen malí kluci, ale i dospělí muži. V této zemi je lukostřelba národním sportem a součástí životního stylu.

V Bhútánu je lukostřelba národním sportem od roku 1971, kdy se tato země stala členem Organizace spojených národů. Nejde však jen o sport, ale o součást životního stylu. V zemi, která leží mezi Indií a Čínou, si na Robina Hooda hrají nejen děti. Z lukostřelby se vyvinula společenská hra, u které se hojně pije, ale i tancuje. Bhútán si samozřejmě také udržuje olympijský lukostřelecký tým, i přesto, že neočekává výhry a medaile.

Foto: wikimedia

Místní muži napínají luky často. Využívají místní svátky, ať už náboženské nebo světské. Významné soutěže v lukostřelbě se konají během Losaru, bhútánského a tibetského nového roku. Lukostřelecké turnaje lákají turisty, tudíž staly významným bodem zájmu cestovního ruchu. Soutěže v lukostřelbě se pořádají téměř každý měsíc a sledují je stovky nadšených diváků, kteří hlasitě povzbuzují své oblíbené týmy.

Bhútánci z různých sociálních vrstev považují lukostřelbu za jeden z nejpříjemnějších sportů, a to jak pro zábavu, tak pro fyzické cvičení. Lukostřelba navíc buduje koncentraci, která přispívá k duševnímu rozvoji; podle bhutanského přísloví vyžaduje plachtění i lukostřelba inteligenci. Lukostřelba v Bhútánu je způsob socializace, komunikace a rozvoje vztahů mezi lidmi. Je zkrátka prospěšná v mnoha směrech.

Každá vesnice má pole pro lukostřelbu. A jaká jsou pravidla? Družstva, která mají 11-13 hráčů, musí zasáhnout terče vzdálené okolo 140 metrů. Tým, který získá 25 bodů, vyhrává. Bodový systém je komplikovaný, proto se lukostřelecké soutěže často táhnou celé hodiny, někdy i dny. Bhutanské luky jsou tradičně vyráběny z bambusu a šípy z bambusu nebo rákosí. Mnoho lukostřelců však začíná používat moderní sofistikované luky. Vítězný tým se dočká pochvaly diváků a na závěr zazpívá i zatančí. Někdy se soutěží i o hlouposti. Na jedné ze soutěží se hráči například vsadili o boty. 

Přípravy na zápasy v lukostřelbě se liší od ostatních sportů: soutěžícím se doporučuje, aby noc před soutěží nespali se svými manželkami kvůli vysoké úrovni koncentrace. V předvečer soutěže tým stráví noc v lese nebo ve stodole a v dopoledních hodinách se lze posilňovat alkoholem. Mnohé týmy zaměstnávají astrology, protože je třeba pojistit si vítězství i v tomto směru.

Foto: wikimedia

Jde o sport mužů nebo mají na střelnici místo i ženy? Na podporu svých manželů připravují manželky lukostřelců nejlepší pokrmy a nápoje. Jejich starší děti společně s mladšími dětmi přinášejí na střelnici máslový čaj a alkoholické nápoje. Během zápasů ženy povzbuzují své muže nebo favority symbolickými písněmi. Vysmívají se také odpůrcům rušivými gesty a vtipnými urážkami. Pokud jde o lukostřelbu, jedno bhutanské přísloví říká: „Lukostřelba a disk jsou pro muže, stejně jako písně a tance pro ženy,“ což naznačuje, že lukostřelba je tradičně mužským sportem. Ženy se tedy mohou hlavně dívat a musí povzbuzovat.

Lukostřelba je sportem, zážitkem a životním stylem, kterého se mnoho bhútánských mužů nikdy nevzdá. A co vy? Zahráli byste si na Robina Hooda a zkusili trefit cíl? Pokud navštívíte Bhútán, budete mít určitě příležitost.

Zdroj: theculturetrip.com, en.wikipedia.org/wiki/Archery_in_Bhutan

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.