Povězme si něco málo na téma matcha a přidejme recept jako bonus

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: Kirinohana/flickr.com

Zelený matcha prášek určitě znáte. Možná jste už nějakou tu dobrotu z něj vyrobenou ochutnali. Možná vám zachutná i náš „matcha“ článek. Také si vyrobíme lahodné ledové matcha latte.

Něco málo na téma matcha

Matcha je jemně mletý japonský zelený čaj. Tradičně se používal během čajového obřadu v Japonsku a nyní se běžně používá k výrobě japonských sladkostí a dezertů. Má osvěžující a lahodnou chuť, navíc se může pyšnit optimisticky zelenou barvou. Milovníci sladkých dobrot si tak mohou dopřát matcha zmrzlinu, frappuccino, latte, dortík nebo jiný zákusek.

Za poslední desetiletí se matcha stal populárním po celém světě. Určitě se s ním setkáváte i u nás. V Japonsku se prodávají výrobky s matcha příchutí, například notoricky známé matcha pocky a matcha KitKat. K dispozici je také množství kaváren a restaurací, které podávají chutné a kreativní matcha dezerty a nápoje. Pokud jste milovník matcha čaje, Japonsko je prostě nejlepší zemí, kde si ho můžete dopřát.

Foto: en.wikipedia.org

Nejlepší sezónou pro vychutnání matcha produktů v Japonsku je jaro a léto. Během takzvané „matcha sezóny“ se v obchodech a restauracích prodávají nové a často limitované příchutě a nápoje, které je možné ochutnat pouze v určitém ročním období! Pokud tedy cestujete do Japonska, pamatujte na to a nepřipravte se o skvělý „matcha“ zážitek.

Ne každý však může jet do Japonska, proto tu máme pro vás jeden jednoduchý a lahodný recept. Můžete si připravit osvěžující ledové matcha latte. Množství je pro dvě osoby, takže si na latte můžete pozvat kamarádku nebo přítele.

Foto: pixabay.com

Ledové matcha latte 

Suroviny:
2 lžičky prášku matcha
1 až 2 lžíce horké vody
1 šálek teplé vody
Led
Mléko (klidně i mandlové nebo kokosové)
Trochu ochuceného sirupu do kávy, např. mandlového, vanilkového

Postup:
Do hlubší misky dejte matcha prášek. Nalejte na něj 1 až 2 lžíce horké vody a metličkou ho rozmíchejte, až z něj bude pasta. Přidejte šálek teplé vody a promíchejte. Poté dejte misku s nápojem do lednice.

Naplňte dvě vysoké sklenice ledem a pak do nich nalijte mléko (asi do 3/4 sklenice). Pak přidejte trochu ochuceného sirupu do kávy. Nakonec přilijte chlazený matcha nápoj a zamíchejte. 

 Přejeme vám dobrou chuť! Pokud se tak už nestalo, určitě si „matcha“ dobroty brzy zamilujete.

Zdroj: jw-webmagazine.com, acozykitchen.com​

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.