Daocheng: Ráj na zemi a místo, kde budete vždycky vítáni

Cestování
Foto: Yang and Yun′s Album/flickr.com

Pokud existuje místo, kde podle legend není smutku ani bolesti, jen zpěv ptáků a místo, kde žijí nesmrtelní, musí to být Daocheng.

Daocheng (česká transkripce: Tao-čcheng) je přírodní park, který leží na jihozápadě provincie Sichuan (S‘-čchuan). Po dlouhá tisíciletí sem skoro nikdo nechodil, protože toto místo je ukryto hluboko v horách a málokdo tudy měl zrovna cestu. Toto místo je vnějšímu světu zkrátka dobře ukryto. Zůstala zde důkladně zachovaná jeho původní vegetace. Nikdo sem uměle nezasahoval. Je to jedno z mála míst, kterého se nedotkla lidská ruka.

Tato krajina inspiruje mnoho cestovatelů i fotografů. Ovšem kdo se sem vydá, musí překonat dlouhou cestu. Až v roce 2002 byla do Daochengu zpřístupněna silnice, která usnadňuje cestu i do daochengského parku.

Foto: Raymond Ling/flickr.com

Daocheng je tvořen pohořími Kung-Ke a Chaj-c‘. Tato pohoří jsou umístěna naproti sobě. Dále tu protékají tři řeky – Daocheng, C‘-Tchu a Tung-I. Všechny tyto tři řeky se vlévají do řeky Thin-Sha-Thiang.

Okres Daocheng má přibližně 30 tisíc obyvatel, z nichž je více jak 96% tibetského původu. Přírodní rezervace Ja-Ting je považována za přírodní ráj na zemi. Okolní krajina vás bezpochyby uchvátí. Jsou zde k vidění jezera, která dokáží měnit barvu, krásné řeky, obilná pole, zelené lesy a hory s vrcholky zahalenými sněhem. Jedním z divů tohoto místa je také perlové jezero.

Pokud tu v některé z tibetských vesnic zaklepete na dveře, budete vždy vítáni a pohoštěni. Místní obyvatelé jsou velmi přátelští a vlídní.

Zdroj:  Wei Wei Ge/Kellnerová Kalvachová: 100 divů Číny. A. R. Garamond s.r.o., Praha, 2006

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.