Jak se EDENovi připletli do cesty ATEEZ? Dokázal je rozplakat?

Michaela Pašková
Hudba
Foto: twitter.com/kqent

Producent EDEN neboli ‚otec ATEEZ‘ prozradil, jak probíhalo seznámení s Hong Joongem a ostatními členy. Jak do toho všeho spadá encyklopedie a vzdání se snu?

Novinářka a konzultantka Elizabeth de Luna ze známého hudebního magazínu MTV News, spadající pod slavné MTV, zveřejnila článek, jenž se věnuje producentovi a umělci, který si říká EDEN. V první části článku, který je psán z jejího pohledu, jsme se dozvěděli o jeho hudebních počátcích, připojení se ke společnosti KQ Entertainment a přátelství s Hyunsikem z BTOB a Seung Younem z UNIQ. Nyní se pojďme zaměřit na druhou část.

V únoru 2017 vydal EDEN svůj první singl jako sólista. Popová balada I‘m Still pojednávající o ztracené lásce byla veřejností dobře přijata. Zástupce společnosti KQ Entertainment si mohl oddechnout, protože se mu jeho risk s přijetím EDENa vyplatil. Jednoho dne navštívil EDENovo nahrávací studio ředitel společnosti s mladíkem ve školní uniformě s jasnýma očima. „Řekl mi: ‚Chce se stát idolem, který píše svou vlastní hudbu‘. Požádal mě, abych ho učil. Tehdy mi Hong Joong vstoupil do života,“ prohlásil s úsměvem EDEN.

Hong Joong byl prvním členem ATEEZ, který se připojil ke společnosti jako trainee. EDEN, který neprošel žádným výcvikem, nebyl moc nadšený z toho, že se má stát něčím učitelem. „Přinesl mi svou píseň a já nemohl pochopit, kde začít nebo na čem s ním pracovat. Řekl jsem si, že najdu způsob, jak ho donutit vzdát se hudby,“ prozradil mi, zatímco se smál své dřívější bezohlednosti. Dospívajícímu chlapci ukázal encyklopedii s dvě stě slovíčky souvisejícími se skládáním.

Foto: twitter.com/ATEEZofficial

„Řekl jsem mu, aby si je do dalšího dne zapamatoval všechny. Myslel jsem si, že to nezvládne a až by se vrátil, řekl bych mu: ‚Hej, ty nemůžeš dělat hudbu.’“ Hong Joong v tichosti odešel, následující den přišel a svým jednáním EDENa překvapil. „Pamatoval si všechna slova. Strávil tím celou noc a ani nespal,“ dodal. Svou snahou Hong Joong zdolal EDENův zbývající odpor a získal učitele. „Co na Hong Joongovi chválím je to, že byl podprůměrný ve všem, když začínal jako trainee. Nebyl přirozený tanečník a vůbec neuměl rapovat. Obětoval svůj odpočinek tréninku. Při sledování toho, jak se zlepšuje, jsem si pomyslel, že bych ho měl brát jako své mladší já a pomáhat mu růst.“ Dnes si díky tomu Hong Joong nárokuje svůj vlastní prostor v EDENově studiu.

„Ví, na čem musí pracovat a já ho podporuji a vedu. Nesnažím se, aby zněl jako já, ale paradoxně se mi stále více podobá. Jeho styl oblečení, dokonce i způsob jakým mluví. Nenapodobuje pouze dobré věci, ale také ty, co se mi na sobě nelíbí. V mém životě jsou dva lidé, kteří jsou jako moji synové, Hong Joong a Seung Youn. Seung Youn je vzpurný typ. Kdybyste se ho zeptali, nesouhlasil by, že je můj syn, ale Hong Joong mě přijal. Nikdy jsem se neučil oficiálně hudbu od někoho jiného, takže jsem nechtěl někoho učit. Ale pokud by byla jedna osoba, kterou bych musel učit hudbu, předat to, co vím, byl by to Hong Joong.“

Toto mentorství mělo hluboký dopad na Hong Joonga, který měl pocit, že EDEN respektoval i jeho první pokusy o skládání. „Byl jsem středoškolák, který neměl žádné významné úspěchy v hudebním průmyslu. Vždy naslouchal mým nápadům a pomáhal mi je rozvíjet. Proto jsem byl schopen růst a dostat se tam, kde jsem dnes.“ I když nekopíruje EDENův styl, přiznává, že je nevyhnutelné, aby se mu začal podobat vzhledem k množství času, který tráví spolu.

Během první reality show skupiny ATEEZ můžeme vidět pár momentů dokumentujících přípravu členů na blížící se debut. V těchto záběrech je patrná náklonnost EDENa vůči nim. Na jednom ze záběrů můžeme sledovat viditelně nervózní členy držící text debutové písně Pirate King. Postupně se při nahrávání skladby střídají, zatímco čekají na EDENovu zpětnou vazbu, který má problém potlačit láskyplný úsměv.

Vůči členům vystupuje jako starší bratr, ale časem si vysloužil přezdívku ‚otec ATEEZ‘.„Nemůžu na ně křičet, když jsem v národní televizi. Byl jsem svědkem celé jejich cesty. Byl jsem u toho, když se každý z nich připojil ke skupině. Byl jsem soudce při jejich měsíčních hodnocení. Duševní odolnost je velkou součástí tréninku, jak se stát idolem. I když vám bylo řečeno, že budete členem skupiny, nevíte kdy, nebo jestli vůbec budete debutovat. Všechno je nejisté. Byl jsem tam, abych jim poskytl mentální podporu a rady, abych byl mentorem, abych s nimi jedl. Tak jsme si vybudovali náš vztah.“

Jakmile došlo na nahrávání debutového alba, jejich vztah se vzhledem k rostoucím tlakům změnil na profesionálnější. „Když nebudu produkovat dobrou hudbu, dopad bude pro osm členů větší než pro mě,“ řekl mi. V Koreji jsou trainee cvičení od mladého věku a vzdávají se kvůli vidině možného debutování řádného vzdělání. Neúspěšný debut pro ně znamená omezené budoucí vyhlídky. Dodal: „Vidina, že ATEEZ takto skončí mi bránila v noci spát. Cítil jsem obrovský tlak. Takže když jsme pracovali na prvním albu, měl jsem od nich vysoká očekávání. Během tohoto procesu několik z nich uronilo slzy. Trochu jsem jim vynadal.“

V poslední části rozhovoru, kterou pro vás připravujeme, se dozvíme více o tvorbě hudby ATEEZ.


Zdroj: mtv.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.