Chráněné mořské vydry lákají turisty na ostrov Hokkaido

Eva Lenská
Cestování
Foto: Wikipedia.org

Malé městečko na východním pobřeží ostrova Hokkaido zaznamenalo rozmnožování vzácných vyder mořských, což mu dalo naději, že se stane turistickým lákadlem v době, kdy ohrožený mořský savec mizí z japonských akvárií.

Vydra mořská obývá pobřeží Tichého oceánu od Japonska, přes asijské pobřeží Ruska a Aljašku až po Kalifornii. Od počátku 20. století je chráněná. Je hravá, roztomilá a má krásnou hustou srst. Právě proto jí hrozí vyhubení. Každý milovník přírody je jistě rád, když se takovému vzácnému zvířeti daří někde znovu žít a množit se.

Jak už jsme řekli, mořské vydry se začaly rozmnožovat u pobřeží ostrova Hokkaido a to ihned přilákalo návštěvníky. „Rád bych sem znovu přijel,“ řekl Satoshi Ishizuka, který byl večer v polovině srpna na návštěvě mysu Kiritappu v Hamanace, zatímco vzrušeně sledoval, jak vydra mořská plave s hlavou vztyčenou podél skal.

Foto: Mike Baird/flickr.com

Těžko říci, zda jsou to pro vydry dobré zprávy, ale turisté jsou z jejich výskytu nadšení. Vedoucí místního hostince Kawamura Ryokan v Hamanace uvedl, že došlo k nárůstu počtu lidí, kteří přicházejí s fotoaparáty fotografovat vydry. 

Katsuya Yumoto, vedoucí oddělení prodeje v cestovní kanceláři ve městě Kitami v regionu Hokkaido, prozradil: „Chtěl bych navrhnout atraktivní cestovní plán pro turisty, jako například pojídání ústřic z Akkeshi a poté výlet k mysu Kiritappu, kde by viděli mořské vydry.“

Rozmnožování vyder mořských není jenom tak. Vydra má obvykle jedno mládě, výjimečně dvě, a v přírodě žije okolo 10 let. Jelikož má mnoho přirozených nepřátel, včetně člověka, je opravdu zázrak, když mládě přežije. 

Foto: wikimedia.org

V roce 2017 byly v Hamanace spatřeny dvě samice a jeden samec. S přidáním dalšího samce se předloni narodila čtyři mláďata. Pouze jedno mládě však dospělo. Další malá vydra se narodila v dubnu loňského roku. Chov bohužel nějakou dobu trvá.

A jak se daří mořským vydrám v zajetí? Obchod s vydrami volně žijícími v moři je v Japonsku omezen, protože se jejich populace snížila kvůli nadměrnému lovu pro jejich srst, což je pak v akváriích dělá vzácnými. Podle Japonské asociace zoologických zahrad a akvárií se sídlem v Tokiu, bylo v roce 1994 po celé zemi 122 mořských vyder ve 28 zařízeních. V současné době je však ve čtyřech akváriích chováno pouze šest mořských vyder. 

To by se však mohlo změnit, pokud chov vydry mořské na mysu Kiritappu začne ohrožovat místní rybářský průmysl, přičemž vydry jedí velké množství mořských plodů. V takovém případě mohou být vydry chyceny a odeslány do akvárií. Doufejme však, že k ohrožení nedojde a vydrám se u ostrova Hokkaido bude i nadále dobře dařit.

Zdroj: english.kyodonews.net, cs.wikipedia.org

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.