Thajsko má problém s nadváhou a obezitou. Jak je to možné, když je asijská strava tak zdravá?

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: pxfuel.com

Člověk by řekl, že asijská strava, včetně thajské, je zdravější než třeba evropská, nicméně i Thajci milují fast foody a je to na nich vidět. Třetina thajské populace má totiž nadváhu.

Thajsko má zdravotní problém a zdá se, že je ještě větší obavou než současná pandemie Covid-19. Světová zdravotnická organizace uvádí, že téměř třetina thajské populace má nyní nadváhu a 9% země je obézní. V současné době má Malajsie nelichotivou čest mít nejvyšší míru obezity v jihovýchodní Asii, ale Thajsko je od loňska už na druhém místě.

Ve zprávě v časopise Chiangrai Times odhalili přední akademici a lékaři své obavy. Je známo, že obezita je hlavní příčinou cukrovky, srdečních problémů, artritidy a několika dalších stavů. A v zemích s méně rozvinutými systémy zdravotní péče je to ještě větší zátěž.

Obzvláště v Thajsku je obezita stejně častá u dětí, přičemž 1 z 10 dětí je klasifikováno jako osoba s nadváhou. 10,5% dětí do 5 let je obézních. Toto číslo stoupá na 13,9% u osob ve věku od 6 do 14 let. U dospělých přibývají muži i ženy, přičemž nejvyšší výskyt obezity je ve věkové skupině 45-59 let, následuje skupina 30-44 let. To je případ obou pohlaví.

Zatímco nezdravé jídlo stojí v západním světě méně a je pravděpodobnější, že ho budou jíst chudší rodiny, v Thajsku je to naopak. Nárůst obezity se proto částečně přičítá nárůstu příjmu v kombinaci se sedavějším způsobem života mnoha lidí. Na váze tak přibývají thajští muži a ženy ve věku 45-59 let, kteří mívají vyšší příjem nebo žijí v městských oblastech. Bylo také prokázáno, že mají nejvyšší míru obezity.

Nyní lékaři varují veřejnost před riziky spojenými s obezitou, zatímco vláda vydala pokyny pro denní spotřebu cukru, sodíku a nasycených tuků. Školám se doporučuje, aby zavedly více aktivit pro děti a snížily čas, který stráví seděním u stolu.

Kupodivu se problém týká i mnichů, u kterých by člověk čekal, že žijí střídmě. Předpokládá se, že 50% thajských mnichů je obézních. Mnichům tedy bylo doporučeno, aby byli aktivnější a veřejnost by jim měla nabízet zdravější výběr potravin.

Zdroj: thethaiger.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.