Japonské ženy odkládají mateřství, protože se cítí pod tlakem

Eva Lenská
Ostatní
Foto: pxfuel.com

Japonské ženy se cítí pod tlakem, neboť se od nich očekává, že budou dokonalými matkami a navíc si udrží i kariéru a skvělý vzhled.

Podle nového výzkumu z Cambridgeské univerzity japonská média vytvářejí idealizované obrazy pracujících matek, které ženy mohou v reálném životě považovat za nevhodné a obtížně napodobitelné.

Výzkum založený na esejích nedávných absolventů zkoumajících současnou japonskou společnost, poukazuje na to, že ženy odkládají mateřství, protože jsou zastrašovány zobrazováním dokonalosti v časopisech.

Například Tianyi Vespera Xie ve svém příspěvku zkoumá časopisy o mladých matkách a poukazuje na vznik takzvaného obrazu „nové matky“, který je zároveň povzbuzující i zastrašující. Proč?

Dokonalá japonská matka by totiž měla pociťovat štěstí pramenící z výchovy dětí a zároveň si vybudovat kariéru. Dále by si měla založit domácí firmu nebo se živit tím, co bylo kdysi jejím koníčkem. Matkám se také doporučuje elegantní a sofistikovaný styl, který vyzařuje atmosféru odpovědnosti a zralosti.

Xie však na toto téma uvádí: „Tato nová identita matek může neúmyslně a poněkud ironicky přispívat k odkladu manželství a mateřství. Tlak na získání nových kvalifikací a vytvoření nových profesních cest, protože často neexistuje možnost vrátit se po porodu k předchozímu zaměstnání, zvyšuje tlak na japonské ženy a matky. Kromě toho se od nich vyžaduje, aby byly stále atraktivní a ženské.“

Mnohé studie také odhalují, jak jsou nedávné kampaně na podporu žen, které nosí větší velikosti, povrchní, protože společnost má sklon dívat se na ty, kteří mají nadváhu svrchu a považuje je za líné a nezralé.

Jiný výzkum zkoumal fenomén mladých žen, které se oblékají víceméně chlapecky, což souvisí s anime a cosplay kostýmy. Poukazují tak na genderovou rovnost a odmítají zaběhnutý model „kawai“, který podporuje holčičí vzhled a roztomilost. To se však společnosti jeví jako podvratné.

Mohou japonské ženy očekávat nějaké změny? Budou místo dokonalých matek někdy považovány za normální a chybující bytosti z masa a kostí? Výzkum nakonec shrnul, že ačkoli bylo zavedeno mnoho právních předpisů na podporu rovnosti pohlaví, stále se obecně předpokládá, že se ženy stanou matkami a převezmou hlavní roli, pokud jde o péči o děti a domácí povinnosti.

ZDROJ: english.kyodonews.net

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.