Věděli jste, že v Koreji mají banánové farmy? Je jich zhruba čtyřicet

Eva Lenská
Ostatní
Foto: wallpaperflare.com

Věděli jste, že i v Jižní Koreji pěstují banány? Banánové farmy už nenajdete pouze na ostrově Jeju. Banány se díky změně klimatu pěstují i na pevnině.

Ostrov Jeju byl dlouhou dobu považován za jediný teplý region v Koreji vhodný pro komerční pěstování banánů, ale změna klimatu nyní proměnila pevninu v ráj pěstitelů tohoto tropického ovoce.

Hong Hong-keum, farmářka v Haenamu, nejjižnějším cípu Korejského poloostrova, řekla pro The Korea Times, že se s manželem velmi těší na sklizeň banánů. Předminulý rok vysadili 470 banánovníků, aby se přizpůsobili měnícím se okolnostem, protože dopady změny klimatu na zemědělství pociťovalo mnoho zemědělců.

Podle zemědělského technologického centra v provincii Severní Chungcheong počet lidí investujících do pěstování banánů v posledních letech prudce vzrostl. „V Koreji je asi 40 banánových farem, včetně dvou (v Cheongju a Chungju) v našem regionu,“ řekl výzkumný pracovník Park Eui-kwang. Jiný farmář v Jecheonu nedávno kontaktoval středisko pro podporu, než začal koncem tohoto roku s pěstováním banánů. Změna klimatu evidentně ovlivňuje korejský zemědělský průmysl.

Foto: Pixabay.com

Asi 99,7% banánů se do Jižní Koreje dováží převážně z Filipín, a většina zbývajících se pěstuje na ostrově Jeju. To se ale může brzy změnit. Výzkumný pracovník také prohlásil, že komerční potenciál korejských banánů je vysoký, protože vzorky z nich vykazují vyšší obsah cukru než v dovážených banánech.

V Jižní Koreji se však pěstuje i další tropické ovoce. Farmář Lee Yong-kwon uvedl, že předloni zasadil deset banánovníků a loni se pustil do pěstování papáji, guave, kávy a oliv. Místní vlády doufají, že tropické ovoce by mohlo zvýšit příjmy zemědělců. Někteří odborníci však tvrdí, že by zemědělci měli postupovat opatrně, protože změna teploty nemusí být tak rychlá, jak očekávají.

„Ve většině korejských regionů jsou průměrné teploty v zimě stále příliš nízké pro pěstování banánovníků,“ řekl pracovník v zemědělském technologickém centru v Pohangu. „Zemědělci tedy musí utratit spoustu peněz, aby udrželi teploty ve sklenících. To je největší výzva pro zemědělce, kteří chtějí, aby jejich podniky byly ziskové.“

Zdroj: koreatimes.co.kr

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.