Dopřejte si zimní pohodu v asijském stylu. V klidu si vychutnejte věci spojené s Asií

Eva Lenská
Kultura
Foto: pikrepo.com

Brzy se stmívá, venku fouká vítr nebo sněží a vám se večer nikam nechce. Co si dopřát trochu pohody v asijském stylu? Vychutnat si věci spojené s Asií? Nezkusíte to?

Jak si zpříjemnit zimní večery, pokud jste milovníky Asie? Může vám zvednout náladu hudba, kniha, horký rámen nebo čaj? Dokážete se pomocí vůní a chutí přenést daleko, až nějam do Koreje, Japonska nebo třeba do Indie? Sníte rádi? Vždyť na tom není vůbec nic špatného a my vám to jen doporučujeme. 

Co takhle dát si čaj?

Čajové plantáže se nachází v Číně, na Srí Lance, v Indii, Japonsku, Nepálu… Milovník čaje si má z čeho vybírat. Máme čaj zelený, bílý, černý, polozelený a červený. Který vám chutná nejvíce? Je pro vás jeho příprava i takovým rituálem? Co říkáte třeba na čajový obřad? Víte, že zelený čaj se kdysi využíval k léčbě horečky? Zachutnal vám čajový prášek zvaný matcha? Dají se z něj vyrábět také pochoutky jako například zmrzlina, latté nebo čokoláda. 

Foto: pxfuel.com

V zimě vás zahřeje pikantní rámen či ramyun

Nudlová polévka, silný vývar, vejce, maso, mořské řasy, sójová omáčka a klidně i chilli paprička nebo miso pasta. Jistě znáte restaurace, kde tuto lahůdku, pocházející z Japonska, připravují i u nás, ovšem můžete vyzkoušet domácí. Nedávno jsem zjistila, že existuje i citronový rámen. Zdobí jej kolečka citronu a dát si ho můžete například v Kjótu. Milovníci korejských dobrot nejspíš neodolají nepřebernému množství korejských instantních polévek zvaných ramyun. Snadno je seženete i v našich luzích a hájích. Hojně je prodávají třeba ve vietnamských večerkách.

Foto: Eva Lenská

Knihy asijských autorů nejen pro knihomoly!

Co pěkného byste si mohli během temného zimního večera přečíst? Co by tak zahřálo vaši duši? Chcete-li něco duchovního, co vás pozvedne a povzbudí, tak by to mohla být například kniha Věci, které uvidíte, jen když zpomalíte od Haemina Sumina. Také Osho, duchovní učitel z Indie, vám bude mít co říci. Milovníci básní si vychutnají sbírky od Rupi Kaur nebo Verše psané na vodu. Autory jako Haruki Murakami, Han Kang nebo Kazuo Ishiguro, netřeba představovat. Co ale zkusit třeba novelu Emisar od Jóko Tawada nebo Problém tří těles od Liou Cch´-Sina? Z Indie můžete vyzkoušet autorku Kiran Desai a máte-li rádi thrillery a detektivky, sáhněte po sérii čínských thrillerů od Petera Maye.

Foto: Eva Lenská

Uši vám osvěží asijská hudba

U hudby nebudeme dlouze psát, ale rovnou si něco pěkného poslechneme. Asie, to není jenom kpop nebo jpop a jrock. Jsou to i OST k filmům, jazz, klasika, indie, tradiční hudba, bollywoodské melodie atd. Jak je komu libo!

V zimě to bez vitamínů a bylinek nepůjde!

Kdo chce být zdravý, měl by jíst ovoce i zeleninu, to se přece všeobecně ví. Máte rádi vitamíny  a bylinky z Asie? O různorodém asijském ovoci jsme mnohokrát psali a nyní je již často dostupné i u nás. Na vitamín C je bohatý například kumquat. Lahodné je kaki, osvěžující dračí ovoce. Když dostanete rýmu, bez zázvoru se skoro neobejdete! O blahodárných účincích ženšenu si ani nemusíme vyprávět. Také známé korejské kimchi je plné vitamínů a zdravé zeleniny. Kdo by mu odolal, ač kapánek pálí (někdy i víc, pravda). Z japonského křenu se dělá wasabi, a to snad spolehlivě zahubí každého drzého bacila. Myslete na svoje zdraví i na Asii zároveň.

Foto: pexels.com

Chladné večery jsou ještě před námi, do jara je daleko a možná se vrátí i sníh. Zkuste naše doporučení a dopřejte si pohodu s chutí a vůní Asie. Je jen na vás, zda něco uberete nebo přidáte. Určitě vás to ale pozitivně naladí.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.