Žijeme v Asii: Medvěd malajský miluje med a je nejmenším medvědem na světě

Eva Lenská
Ostatní
Foto: wikimedia.org/Siew Te Wong, Thye Lim Tee, Lin May Chiew, BSBCC

Máte rádi medvědy? Medvěd malajský je nejmenším medvědem na světě. Žije například v Malajsii nebo Indonésii. Má dlouhý jazyk a miluje hmyz a med. Dnes si o něm povíme mnoho zajímavého.

Medvěd malajský (Helarctos malayanus) je známý i pod názvy „medový medvěd“, protože miluje med, a „psí medvěd“, neboť proporcemi trochu připomíná psa. Žije v hustých tropických lesích jihovýchodní Asie. Je také nejmenším medvědem na světě. Je veden jako zranitelný na seznamu IUCN. Těchto zavalitých chlupáčů ubývá zejména kvůli rozsáhlému odlesňování. Jejich nepřítelem je také člověk, jenž je loví pro kožich a žluč používanou v léčitelství.

Foto: Pixabay

Má krátký, elegantní černý kožíšek, trochu připomínající samet. Na ramenou má dva víry, z nichž se srst rozbíhá do všech stran, a na prsou okrový půlměsíc. Má krátký světlý čenich a malé uši. Drápy má světlé, a jak už jsme řekli, může se pyšnit opravdu dlouhým jazykem. 

Tito medvědi nejsou moc velcí. Měří okolo 100-150 cm a váží přibližně 30-70kg. Jejich jazyk měří 20-30 cm a ocásek 3-7 cm. Samci jsou samozřejmě o 10–20% větší než samice. Zuby mají velké a silné, drápy zahnuté a špičaté. Celá hlava zvířete je velká, široká a těžká. Pohlavní zralosti dosahuje ve 3-4 letech. Samice bývá březí 95 dnů a rodí 1-2 mláďata. Ta jsou zpočátku slepá a holá. Mateřské mléko přijímají asi 18 měsíců. Medvědi malajští se mohou dožít až 30 let (především v zajetí).

Foto: Pixabay

Jaký život tento malý méďa vede? Je to samotář, co výborně leze po stromech a aktivní je hlavně v noci. Rád lenoší v dutinách stromů, mezi kořeny či vysoko ve větvích. Není zrovna útočný, ale je-li drážděn, nadšením skákat nebude. Dá se poměrně snadno ochočit, domorodci ho chovali jako domácího mazlíčka. Nyní je chován i v mnoha ZOO. U nás jej nalezneme v Jihlavě, Olomouci, Ústí nad Labem, Hodoníně a Děčíně.

Na závěr si povíme, co medvědům malajským chutná. Jsou to všežravci, kteří se živí především termity, mravenci, larvami brouků, larvami včel a širokou škálou druhů ovoce, zejména fíky jim jedou. Nepohrdnou ani smradlavým durianem a některými druhy květů. Nade vše milují med. Loví i ptáky, plazy a drobné obratlovce. V zajetí si dopřávají například rýži, tvaroh, ryby a mléko. Dokonce popíjejí čaj. V ZOO v San Diegu si zase čas od času pošmáknou na arašídovém másle. 

Foto: Wikimedia

Zabíjení těchto medvědů je přísně zakázáno, nicméně stále se najdou pytláci, kteří zákaz nerespektují. Přesto se na záchraně medvěda malajského podílí mnoho organizací a dobrovolníků a my doufáme, že toto zajímavé „medové“ zvíře v přírodě přežije a bude dál dělat radost milovníkům medvědů.

ZDROJ: nationalgeographic.com, en.wikipedia.org, animals.sandiegozoo.org

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.