Žijeme v Asii: Tygr sumaterský je majestátním a přísně chráněným králem Sumatry

Eva Lenská
Ostatní
Foto: roger smith/flickr.com

Kočkovité šelmy patří k nejoblíbenějším zvířatům, tygři především. Tygr sumaterský je krásný a také přísně chráněný. Je na čase si o tomto majestátním králi Sumatry říci víc.

Tygr sumaterský nebo také tygr sumatránský (Panthera tigris sumatrae) je nejmenší žijící poddruh tygra. Tato majestátní šelma obývá ostrov Sumatra v Indonésii. Od roku 2008 je vedena na seznamu IUCN jako kriticky ohrožený druh. Není jich mnoho, ve volné přírodě se nachází zhruba 300 – 600 kusů. Bohužel se často stávají kořistí pytláků kvůli kožichu.

Tygra sumaterského nejprve popsal a určil britský zoolog R.I. Pocock podle lebky, rysů a barvy srsti, která je tmavší a má širší pruhy než již vyhynulý tygr jávský. Frekvence pruhů je také vyšší než u jiných poddruhů. Samci mají charakteristický límec. 

Jak už jsme uvedli, je jedním z nejmenších tygrů. Samci váží okolo 100 až 140 kg, samice zhruba 75 až 110 kg. Průměrná délka samce je 220 – 255 cm a samice 215 – 230 cm. Jsou to dá se říct drobci, ale i tak vzbuzují určitou bázeň. To může potvrdit i můj zážitek ze ZOO Brno, kdy se tato šelma postavila na zadní, opřela se o sklo a hleděla mi chvíli do očí. Zážitek to byl nepopsatelný a trochu z něj až tuhla krev v žilách. Podle zpráv mají tyto šelmy takovou sílu, že dokážou tlapou zlomit nohu koni nebo buvolovi.

Tato pruhovaná šelma žije pouze na Sumatře, především v národním parku Kerinci Seblat. Tygři preferují les s hustým porostem, rádi se maskují a člověku se snaží vyhýbat. Jako masožravci loví hlavně argusy, makaky, dikobrazy, divoká prasata, menší jeleny a další dostupnou kořist. Samice bývá březí 96 – 112 dnů a pak porodí 1 – 4 mláďata. Samci se do výchovy mláďat nezapojují. Když je mláďatům okolo 18 měsíců začínají sami lovit. 

Foto: Tambako The Jaguar/flickr.com

Tygrů sumaterských bohužel ubývá nejen kvůli nelegálnímu lovu, ale také kvůli odlesňování. Indonéská vláda se sice snaží tygry chránit, nicméně člověk je stále největším nepřítelem této krásné šelmy. 

Na celém světě je jich v zajetí chováno několik set. I u nás můžeme tygra sumaterského vidět v ZOO. Chovají ho v Brně, Jihlavě, Praze a v Ústí nad Labem.

Zdroj: en.wikipedia.org, worldwildlife.org, tigers.org.za/sumatran-tiger

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.