Sklo, co roztaje na jazyku! Jak se tato krása dostala do Japonska?

Ilona Dou
Gastronomie
Foto: ruriharikohaku/twitter

Čím jsou ve skutečnosti tyto dechberoucí sakurové květy, které vypadají, jako by se proměnily v křišťál nebo sklo?

Zdání klame a v případě japonského umělecko-kulinářského umění toto rčení platí dvojnásob. Lehce růžové sakurové květy, které vypadají, jako by byly z barveného skla či křišťálu, jsou ve skutečnosti typem „tradiční“ japonské sladkostí v mistrném provedení. Jedná se o produkt s dlouholetou tradicí z dob starého Eda (1603-1868), která se uchovávala v rodině, jež vlastní kjótský obchod nyní známý jako „Murasaki Gensui“.

Tato pochoutka z cukru, označovaná jako ariheitou (有平糖), se však zřejmě vyvinula ze sladkostí, které přivezli portugalští obchodníci do Japonska v polovině 16. století. Podle záznamu z roku 1550 získal tuto portugalskou cukrovinku darem lenní pán Matsura Takanobu, který tehdy spravoval město Hirado v prefektuře Nagasaki (na jihu Japonska). Sladkost se začala postupně šířit údajně v souvislosti s aktivitou misionářů a byla poté podávána také během čajových obřadů, čímž získala na popularitě.

S postupem času se začaly objevovat japonské varianty této původně portugalské pochutiny a v dnešní době nalezneme ariheitou v tvarech a variacích různých podle ročních období. Na jaře se tato dobrota z cukru, která připomíná nám dobře známá průhledná lízátka, vyrábí především ve tvaru sakurových květů s lístky, které vypadají jako by si s nimi zahrával vítr. Průhledné cukrové kvítky jsou tenké i jen pouhý 1 mm, čímž navozují dojem křehkosti pravých sakur.

Každý rok obchod „Murasaki Gensui“ (v Kjótu) prodává od začátku března do poloviny dubna sakurové ariheitou v krabičce o 6 květech a 2 lístcích, přičemž k zakoupení je připraveno více jak 1000 krabiček. Sladké sakurové květy, které se snadno rozplynou na jazyku, si mohou zákazníci dojít koupit osobně nebo si je mohou objednat přes telefon.

A co vy? Měli byste to srdce sníst takové krásné sakury?

Zdroj: ja.wikipedia.org, sweets.or.jp, fundo.jp,trip.kyoto.jp

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.