Vydejme se společně na Chatuchak, víkendový trh v Bangkoku. Máme pro vás tipy, jak si to užít a s čím počítat

Eva Lenská
Cestování
Foto: Karl Baron/flickr.com

Nakupujete rádi? Pokud ano, tak až jednou zavítáte do Thajska, nenechte si ujít víkendový trh v Bangkoku. Je to opravdový zážitek, na který se nezapomíná.

Chatuchak je takové „městečko“, které ožije vždy od sobotního rána do nedělního večera. Je domovem pro více než 8000 stánků. Rozloha areálu je zhruba 35 akrů. A pro zvědavé turisty je to učiněný ráj. 

Co všechno lze na takovém místě koupit? Všechno možné. Ovoce, zeleninu, ryby, květiny, různé výrobky z keramiky, porcelánu i ze dřeva. Také oblečení, obrazy, slunečníky, sošky, vázy a další suvenýry a drobnosti. Samozřejmě tu nechybí ani stánky s typickými thajskými pokrmy a nápoji. Je přece jasné, že se lidé znavení nakupováním musí i občerstvit.

Velké tržiště se skládá z labyrintu uliček, ale nemusíte se zas tolik bát, že zabloudíte (i když se to stává) – jsou totiž očíslované. Tyto uličky jsou také seskupeny do oddílů a to je dělá přehlednějšími. Každý den sem zavítá asi 200 000 návštěvníků a z toho 30% patří mezi turisty. 

Jak na takovém trhu přežít a ještě si ho užít?

Obujte si boty, které netlačí, a vydržíte v nich chodit celý den. Na jehlové podpatky raději zapomeňte.

Pijte. Budete se příšerně potit a bez příjmu tekutin byste mohli omdlít.

Raději tam nechoďte sami. Co kdyby se vám třeba udělalo špatně z toho množství lidí, horka a pachů.

Připravte se na to, že tam budou i živá zvířata. Pokud se bojíte hadů, tak si návštěvu trhů promyslete. Určitě tam totiž nebudou chybět a prodavač vám je může strčit až do ruky. Také milovníci zvířat asi nezvládnou pohled na natlačené psíky či kočky v klecích a mnohdy odhozené mrtvolky mláďat, která nepřežila přepravu.

V Thajsku funguje i černý trh se zvířaty, tak pozor na to. A to už ani nemluvíme o výrobcích z pravé zvířecí kůže.

Počítejte i s napodobeninami známých značek.

Pozor na ochutnávky a hygienu. Ne vždy odpovídá našim evropským představám.

Foto: Mark Fischer/flickr.com

Rad by se jistě našlo ještě dost, ale vy si chcete nákupy užít. Takže zatím sice jen na fotografiích, ale kdo ví? Třeba do Thajska zavítáte letos v zimě nebo někdy jindy. Pak se můžete pochlubit, co jste si na trhu v Bangkoku koupili.

Zdroj: bangkok.com, cookiesound.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.