Čínské vějíře: objetí chladného vánku, součást kostýmů a častá výzdoba čajoven

Ostatní
Foto: Marta Kratochvílová

Čínské vějíře – každý z vás je už jistě někdy viděl a každý měl už nějaký určitě v ruce. Pojďme si o nich říci něco víc.

Nikdo přesně neví, jak vějíře v Číně vznikly. Vynalezení či spíše objevení vějíře mohlo vzniknout například takto: primitivní člověk podrážděný spoustou much a komárů zvedl velký list a začal s ním mávat a odhánět škůdce pryč. K jeho radosti vyústily jeho usilovné pohyby v ochlazení vzduchu.
 
Netrvalo dlouho a vějíře získaly slavnostní význam. Před více než 3000 lety byly vějíře vyráběny z ptačího peří a byly významnou charakteristikou císařské okázalosti. Propůjčily nekonečný půvab a šarm dvorním tanečníkům, kteří dosahovali zjevu nebeských fénixů.

Foto: Marta Kratochvílová

Spolu s pokrokem v zemědělství v dynastiích Han a Tang vedla široká nabídka oblečení také k mnoha materiálům. Objevily se tak hedvábné i saténové vějíře, které se staly módními mezi učenci a umělci, kteří tak ukazovali sovu genialitu v psaní a malování na jejich povrch. Vějíře brzy získaly značný společenský význam a staly se součástí standardních letních kostýmů mezi elitou a učenci.
 
Vyrábějí se z mnoha materiálů jako je santalové dřevo, slonová kost, zlato, stříbro, bambus nebo nefrit. V dnešní době i z umělé hmoty. Dnes se dělají vějíře různých barev, s různými motivy a také vějíře různých velikostí, od malých až po ty obří na stěny, které můžete často vidět v různých čínských restauracích či čajovnách.

Foto: Marta Kratochvílová

O vějíř ze santalového dřeva je velký zájem. Jeho nejvýraznější vlastností je totiž jeho příjemná vůně. I v moderním klimatizovaném prostředí jistě posílí eleganci a ženskost dámy, která ho s grácií drží v ruce. Vějíř vydává jemnou vůni, která je okouzlující a osvěžující stejně tak, jako každý drahý parfém.
 
Nejstarší čínské vějíře jsou z tenkých bambusů z 2. století př. n. l. Čínský znak pro vějíř je 扇 (shan). Znak je etymologicky odvozen od obrazu peří pod střechou.

Foto: Marta Kratochvílová

Skládací vějíře přišly do Číny z Japonska během pozdní dynastie Song. Říká se, že Japonci vynalezli skládací vějíř po inspiraci netopýřího křídla, A navíc, vějíř tak mohl být snadno složen a uskladněn.
 
Vějíře jsou klasifikovány podle počtu žeber, kterých mají obvykle 7, 8, 9, 12, 14, 16 nebo 19. V současné době existuje v Číně více než 500 druhů vějířů. Široce používaný po tisíce let, přináší čínský vějíř lidem stále chladný vánek a něco z oslnivé čínské kultury.

Zdroj: chinavista

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.