Holi – Indický Svátek barev: slaví se v březnu a radí lidem, aby si užívali veselí a jara

Kultura
Foto: wikipedia.org

Holi festival nebo také Svátek barev pochází z Indie, ovšem v dnešní době už se rozšířil i do mnoha koutů světa. Pojďme si říct, co to vlastně je a jaké se k němu váží legendy.

Co je to Holi?

Holi nebo také Holaka či Phagwa je hinduistický svátek. Tento každoroční festival se slaví den po úplňku, podle hinduistického kalendáře v měsíci Phalguna, začátkem března. Je oslavou příchodu jara. Připomíná různé události z hinduistické mytologie. Je to čas, kdy si lidé mají užívat veselí bez ohledu na společenské normy.
 
Holi je pravděpodobně nejméně náboženský ze všech hinduistických svátků. Během šílenství zvaném Holi se lidé účastní veřejných barevných válek. Navzájem po sobě hází barevné prášky a stříkají obarvenou vodou. Indie je sama o sobě zemí, kde to hýří všemi barvami, tak proč ji neobarvit ještě trochu víc? V tomto období je v Indii vstup do ulic na vlastní nebezpečí. Nebezpečí číhá především na vaše oblečení, proto je dobré si tento den na sebe obléct něco starého, u čeho vám nebude vadit, že se obarví. V ulicích je to prostě divočina.
 
Házení barevných prášků a stříkání na sebe barevnou vodou je hlavním rituálem festivalu Holi. Bez toho to není Holi! To je také důvod, proč se mu říká „Svátek barev“. Tento rituál se děje na základě příběhu Krišny a Radhy. Ale především, jak už bylo řečeno, oslavuje příchod jara, které přichází a hraje všemi krásnými barvami a nabíjí nás životem. Holi je doba, kdy lidé i příroda hodí pochmurnou zimu za záda a radují se z barev jara.

Historie a mytologické příběhy spojené s Holi

Festival se v Indii slaví už od starověku. Původně to byl zemědělský svátek oslavující příchod jara a tento aspekt zde stále hraje významnou roli v podobě barevných prášků. I když Holi také připomíná mnoho hinduistických mytologických událostí, pro většinu Hindů je to dočasná příležitost, jak se vymanit ze společenských norem a dopřát si radovánky a obecně se „uvolnit“.
 
K Holi se váže i několik legend. Jedna vypráví o zlém králi Hiranyakashipuovi, který svému synovi Prahladovi zakázal uctívat Vishnu. Ten se k němu ale modlit nepřestal. Naštvaný Hiranyakashipu vyzval Prahlada, aby si sedl na hranici se svou zlou tetou Holikou, která věřila, že je imunní vůči ohni. Prahlad výzvu přijal a modlil se Vishnovi, aby ho ochránil. Když oheň hořel, všichni v úžasu sledovali, jak Holika uhořela, zatímco Prahlad přežil bez jediné jizvy. Spalování Holiky je oslavováno právě festivalem Holi. Podle některých verzí prosila Holika před smrtí Prahlada o odpuštění a on se rozhodl, že ji bude mít každý rok na paměti v den Holi.

Další legenda zahrnuje příběh Šivy, jednoho z hlavních hinduistických bohů. Šiva je známý pro svůj meditativní charakter a dlouhé hodiny strávené o samotě a v hluboké meditaci. Madana (Kamadeva), bůh lásky, se ho rozhodl otestovat a zjevil se Šivovi v podobě krásné nymfy. Ale Šiva Madana poznal a rozzlobil se. V záchvatu vzteku metal oheň ze svého třetího oka a spálil Madana na popel. Podle tohoto příběhu jsou součástí Holi také ohně.
 
Třetím mytologických příběhem Holi je příběh dlouhotrvající lásky mezi Krišnou (ztělesnění Višny) a Radhou. Podle legendy si mladý Krišna stěžoval své matce Jašódě, že Radha je světlá a on tak tmavý. Jašóda mu poradila, aby na Radhy tvář použil barvu a zjistil, jak se její pleť změní. Protože je tato tradice spojena s Krišnou, je Holi nejdelší dobu rozšířen ve Vrindavanu a Mathuře, dvou městech, s nimiž je Krišna spojován.

Foto: flicker/Jordi Bernabeu Farrús

Rituály a zvyky

Holi se rozkládá na dva dny. Dříve to bylo i pět dní a na některých místech se slavilo dokonce i déle. Celý svátek je spojen s uvolňováním sociálních omezení, obvykle spojeným s kastami, pohlavím, stavem a věkem. Při oslavách Holi se tak překlenou sociální rozdíly a spojují lidi dohromady. Spojuje zaměstnance a zaměstnavatele, muže a ženy, bohaté i chudé, mladé i staré. Holi je charakteristické také zvolňováním společenských norem upravujících slušné chování a z toho v celkové atmosféře vyplývá nemorální veselí, nemravnější jazyk a nemravnější chování. Běžně je tak během Holi slyšet věta „Holi is bura na mano, Holi hai“ („Necítím se uraženě, je Holi.“).
 
Prvního dne večer se koná veřejný táborák, který připomíná spalování Holiky. Tradiční hinduističtí muži tráví týden před Holi shromažďováním jakéhokoliv odpadního dřeva vhodného na táborák všude v sousedství. Oheň hoří většinou mezi 10. hodinou a půlnocí u východu měsíce. Všude v ulicích se během shromažďování na akci ozývají výkřiky, pískání, nadávky a všude je chaos.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.