Chtěli byste nosit asijský klobouk? Kupodivu není jen módním doplňkem nebo ozdobou restaurací

Eva Lenská
Kultura
Foto: Pexels

Líbí se vám asijské klobouky? Nedovezli jste si nějaký z dovolené? Možná se zdá, že je nosí jen staří lidé nebo venkované, ale je to skutečně tak? Pojďme si tyto klobouky pomyslně nasadit a něco si o nich říct.

V Asii se nosí různé pokrývky hlavy, ale klobouk kónického tvaru je nejznámější. Nosí se zejména v Číně, ve Vietnamu, v Koreji a v Indonésii. Najít ho však můžete v různých obměnách po celé Jihovýchodní Asii. V Japonsku se mu říká sugegasa (菅笠), v Číně dǒulì (斗笠) a v Koreji satgat (삿갓). Vietnamci ten svůj nazývají nón lá. 

Foto: Pxfuel

Většinou se vyrábí ze slámy a je vyztužen pevnými rostlinnými vlákny. Díky podbradníku drží na hlavě, aby jen tak snadno nespadl. Je to univerzální předmět denní potřeby, zejména na venkově a v horkých dnech. Chrání člověka před sluncem i deštěm. Může se i namočit a pak v palčivém žáru příjemně chladí. Pro práci na rýžových polích je prostě ideální.

V některých oblastech je nosí i buddhističtí mniši a na Filipínách dokonce i šlechta. Ty pro šlechtu jsou však noblesní a bohatě zdobené drahokamy. Nebo jsou vyrobeny z želvích krunýřů.

Zajímavé je, že některé ženy v něm nosí i svá nemluvňata. Tedy pokud jsou hodně malinkatá. A vietnamský klobouk nón lá je také součástí ženského kroje zvaného ao dai. Krása klobouku vynikne při tanci. Tanec s klobouky je totiž velmi půvabný a působivý. 

Tyto klobouky bývají většinou jednobarevné, ale nemyslete si, že je to tak vždy. Existují i ve zdobených a barevných variantách. Na některé se psaly pomocí stehů dokonce verše. Takový klobouk musí být pak opravdovým klenotem. Zvlášť pro nadšence, kteří je sbírají.

Foto: wikimedia

U nás se tyto klobouky využívají především jako dekorace v asijských restauracích. Působí exoticky a lidem se líbí. Mnozí z vás ho možná doma máte anebo si ho plánujete koupit. A já se vsadím, že vám určitě sluší.

Zdroj: wikipedie

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.