Thajské domečky pro duchy ochraňují majitele domu před zlými mocnostmi a neštěstím

Eva Lenská
Kultura
Foto: Jason Pratt/flickr

Thajci jsou oficiálně buddhisté, ale nebrání se tradicím ani v případě, že mají jiné náboženství. K tomu patří i ochrana domova před zlými mocnostmi. Neštěstím zabrání domečky pro duchy, které můžete vidět u každého objektu.

Takový domeček se nazývá san phra phum (ศาลพระภูมิ) a obvykle stojí v rohu pozemku. Správné místo však většinou obyvatel vybere až po poradě s knězem. Aby domeček správně fungoval, musí ho vysvětit buddhistický mnich. Pokud byste na něco takového zapomněli, lidé by se vašemu domu ze strachu vyhýbali obloukem.

Na co domečky slouží? Thajci věří, že když rodina staví nový dům, mohla vyrušit duchy žijící na pozemku. V zájmu ochrany svého domova si musí duchy usmířit. Postaví se tedy domeček, který duchům zajistí štěstí a blahobyt. Je jedno jak je domeček velký. Ovšem musí být dobře opečovávaný a nepsaným pravidlem bývá, že by měl být hezčí než dům majitele.

Foto: wikimedia

Tyto domečky se však nestaví pouze před soukromé domy. Najdete je všude. Není nic divného, když si vyjdete na výlet do hor a jeden z domečků stojí při cestě. Také si můžete během dne všimnout jak úředníci o přestávce vykuřují domečky u firem a společností kadidlem a vonnými tyčinkami.

Je všeobecně známo, že pokud ve firmě panují neshody mezi zaměstnanci, duchové takové nešvary vyřeší a nastolí klid. Asi to nebude znít dvakrát vtipně, ale v tom případě by se hodily i do našeho parlamentu.

Dokonce i zaměstnanci obchodů s rychlým občerstvením (McDonald’s, KFC atd.) přináší duchům pravidelnou svačinku v podobě kuřecího masa, hranolků a coca coly. Malé děti jsou již od malička vedeni k úctě k duchům a péči o jejich blaho. 

Kromě jídla a pití se domečky zdobí květinami a různými ozdobami. Nechybí ani žebříky a balkony. Thajci si s výzdobou dokáží krásně vyhrát. To ostatně vidíte v přiložených fotografiích. 

Foto: wikimedia

Domečky se staví i na místech dopravních nehod, aby se uklidnily duše lidí, kteří zemřeli tragickou smrtí při haváriích. Řidiči se alespoň nemusí bát kolem těchto míst jezdit. Ví, že jsou pod ochranou.

A myslíte, že takové stavby uvidíte jen v Thajsku? Jak se dnes lidé stěhují po celém světě, nosí si s sebou i svoje zvyky a tradice. Proto se může stát, že domeček pro duchy naleznete třeba i v Praze. Může například chránit nejakou thajskou restauraci nebo masážní salon. Pokud na něj tedy narazíte, věřím, že to pro vás bude zajímavý zážitek.

Zdroj: wikipedie

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.