Počet mužů ochotných jít na rodičovskou dovolenou v Jižní Koreji stoupá

Michaela Pašková
Ostatní
Foto: pexels.com

Rodičovská dovolená je pro nás naprosto normální záležitostí. Ovšem pro Jihokorejce tomu tak není.

Díky pozměněným předpisům o rovném přístupu k zaměstnaneckému poměru, mohou od února loňského roku rodiče v Jižní Koreji souběžně čerpat rodičovskou dovolenou. Nedávná studie ukázala, že většina úředníků mužského pohlaví je ochotna jít na rodičovskou dovolenou, což zlepšuje vnímání pohledu na společnou výchovu dětí.

JobKorea, portál zabývající se nabídkou zaměstnání, provedl výzkum, do kterého zapojil 1 578 respondentů z řad administrativních úředníků. Celkem 87,3 % (žen 88,7 %, mužů 84,9 %) ze všech respondentů uvedlo, že podporují čerpání rodičovské dovolené v případě mužů namísto žen. Více než dvě třetiny úředníků mužského pohlaví uvedlo, že je ochotno jít na rodičovskou dovolenou místo své manželky, což je třikrát více než v roce 2015.

Navzdory zlepšujícím se předpisům a pohledu na čerpání rodičovské dovolené, je tato možnost v zaměstnání stále v podstatě nemožná a nejvíce je využívána ve velkých společnostech. Pouze 11,1 % mužských respondentů uvedlo, že mohou čerpat rodičovskou dovolenou bez nátlaku, zatímco 38,4 % uvedlo, že jim toto umožněno není. Zhruba polovina uvedla, že i přes určitý tlak by jim nakonec bylo umožněno čerpat rodičovskou dovolenou. Pouhých 26,2 % mužských respondentů z řad úředníků této možnosti v minulosti využili.

Pokud jde o důvod, proč jsou úředníci odrazování od čerpání rodičovské dovolené, tak 40,6 % uvedlo, že kancelářské prostředí neposkytuje tuto možnost pro muže. Dále 17,2 % uvedlo, že by mohli být v budoucnu znevýhodněni, co se týče hodnocení lidských zdrojů. Posledním zmiňovaným důvodem byl stabilní příjem, který uvedlo 16,7 % respondentů.

V reálném životě je pro Jihokorejce obtížné udržovat rovnováhu mezi zaměstnáním a rodinou. Tuto skutečnost potvrdilo 55,4 %, zatímco 41,3 % tvrdí, že to možné sice je, ale není to snadné.

Zdroj: koreabizwire.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.