Jak moc významné je v Číně číslo 9 a proč je považováno za dobré číslo?

Eva Lenská
Kultura
Foto: Shutterstock.com

Devítka (čínsky: jiu 九) je v čínské kultuře považována za dobré číslo, protože zní stejně jako slovo „dlouhotrvající“ (čínsky: jiu 久). Podívejme se, kde všude na ní můžeme v Číně narazit a jaký má pro Číňany význam.

Devítka je silně propojená s čínským drakem, symbolem magie a moci. K dispozici je devět forem draka, popsaných v devíti atributech a má devět dětí. Má 117 šupin – 81 yang (mužské, nebeské) a 36 yin (ženské, pozemské). Všechny tři tato čísla jsou násobkem devíti (9×13=117, 9×9=81, 9×4=36), stejně jako, když jejich části jednotlivě sečteme, získáme opět číslo devět (1+1+7=9, 8+1=9, 3+6=9).

Drak také často symbolizuje císaře a číslo devět lze nalézt na mnoha ornamentech v Zakázaném městě. V Zakázaném městě je 9999 místností a v každém malém detailu se vyskytuje devítka nebo její násobek. A to například i co se týče počtu střešních hřebenáčů, dveří či střešních nosníků. Síň nejvyšší harmonie dokonce znázorňuje devítku na střeše.

Foto: wikimedia.org

Kruhový oltář (Earthly Mount) v Nebeském chrámu má ve středu jednu kruhovou mramorovou desku, která je obklopena prstencem devíti desek, pak kruhem osmnácti desek a tak dále. Celkem devět kroužků (81=9×9). Název oblasti zvané Kowloon v HongKongu doslova znamená „Devět draků“.

V dračím tanci se pořádá i tanec devíti draků, ale jen velmi vzácně, protože je k němu potřeba mnoho secvičených lidí. Draka pro dračí tanec v normální velikosti většinou nese devět lidí.

Zdroj: wikipedia.org, levanta.cz

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.