Jak se žije tanečníkům baletu v Jižní Koreji? Kdy odchází do důchodu a kolik vydělávají?

Eva Lenská
Kultura
Foto: facebook.com/kballet1962

Jak se žije korejským tanečníkům baletu? Kdy odchází do důchodu a kolik zhruba vydělávají? Odpovědi na tyto otázky přinesla jedna diplomová práce, která byla publikována v loňském roce.

Loni publikovaná diplomová práce, kterou napsal Lee Sun-jae z Národní univerzity Kangwon, odhaluje křehký život tanečníků baletu v důchodu. Autor provedl rozhovory s 13 bývalými a současnými členy Korejského národního baletu (KNB), podle kterých 10 z nich opustilo soubor ve věku 36 let, přičemž v něm strávili v průměru 11 let. 

Práce také odhaluje soutěživost mezi tanečníky kvůli vstupu do KNB. Každoročně se do této metropolitní baletní společnosti v zemi dostane méně než 100 lidí. Vzhledem k tomu, že každý rok absolvuje vysokoškolské vzdělání související s tancem nejméně 2000 lidí, je tady těžká soutěživost nevyhnutelná.

Aby mohli soutěžící vstoupit do KNB nebo soukromě provozované společnosti Universal Ballet Company (UBC), musí se dostat mezi prvních 5 procent. Mnozí tanečníci se však rozhodli odejít do důchodu dříve, než jim bude 40 let, kvůli častým zraněním, zhoršení zdraví a povinné vojenské službě.

Foto: facebook.com/kballet1962

Většina těchto brzkých důchodců brzy čelí finančním obtížím, kvůli nízké mzdě, kterou dostávali od předchozích baletních společností. „Moje měsíční mzda po nástupu do souboru, byla okolo 1,5 milionu wonů (28 000 czk). Nyní pracuji pro společnost osmnáctým rokem a dostávám jen 3 miliony wonů (57 300 czk),“ řekl místní tanečník.

Členové KNB jsou kvůli nízkým příjmům nuceni učit na soukromých baletních akademiích, což veřejnost často kritizuje a považuje za nevhodnou činnost členů státem podporované baletní společnosti. Situace mezi soukromými baletními společnostmi je však mnohem horší. Bylo zjištěno, že jedna z nich poskytovala měsíční mzdu pouze pěti z 36 členů. Ostatní členové dostávali plat pouze za jednotlivá představení, ve kterých vystupovali. Za jedno představení dostali zhruba 100 000 až 500 000 wonů (1900 – 9500 czk).

„KNB dostává každý rok státní dotaci ve výši téměř 10 miliard wonů. Nemáme žádnou jinou finanční podporu. Většina absolventů baletu se zaměřuje na vstup do KNB nebo UBC, „ uvedl činitel soukromé baletní společnosti.

Máte rádi balet? Co na tuto zajímavou diplomovou práci říkáte?

Zdroj: koreabizwire.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.