Etiketa, která panuje v Thajsku – nechte se překvapit

Cestování
Foto: exotickapriroda.cz

Jednou z nejzajímavějších a nejzábavnějších věcí na cestování je poznávání cizích kultur, jejich zvyků a obyčejů. To se týká i základů etikety, které se v mnoha oblastech světa diametrálně liší od všeho, co známe z domova.

I zkušeným cestovatelům tyto rozdíly občas přinesou neočekávané situace, někdy vtipné, jindy trapné a ve výjimečných případech nebezpečné. Toho se ale v Thajsku bát nemusíte, neboť se jedná o velmi pohostinnou a tolerantní zemi, navíc zvyklou na turisty a jejich zvyky. Přesto je dobré se před každou cestou do exotiky připravit a alespoň základní prvky místní etikety znát, jak pro rozšíření vlastních obzorů, tak jako výraz úcty k zemi, která nás hostí.

Vaj a khrab

V Thajsku nedochází při setkání dvou lidí k podávání ruky, tuto roli zastává gesto nazývané „Vaj“. Je pravděpodobné, že jej znáte: přiložíte ruce k sobě tak, že špičky prstů jsou v úrovni obličeje a hlavou lehce pokynete. Stejně jako v u nás je i v Thajsku také slušnost poděkovat za pomoc, službu či radu. V Thajsku tak činíme prostřednictvím slovíčka „khrab“.

Foto: exotickapriroda.cz

Chrámy a nudistické pláže

Jestliže jsou v Thajsku místa, kde je etiketa brána opravdu vážně, jsou to chrámy. Je zapovězeno vstupovat do nich v krátkých kalhotách či sukních nebo v tričku s krátkým rukávem. Často je možné si u vstupu do chrámu zapůjčit šátek, kterým lze zakrýt např. ramena. Dodržování těchto nenáročných pravidel by mělo být u cestovatelů, kteří respektují cizí kultury a jejich odlišnosti samozřejmostí.

Na rozdíl od našich končin, kde je u žen koupání bez horního dílu plavek či existence nudistických pláží u každého většího rybníku považována za normální a jen málokdo se nad nimi pozastavuje, v Thajsku je situace diametrálně odlišná a takovéto odhalování je považováno za krajně neslušné a mohlo by vám způsobit opravdové problémy.

Foto: exotickapriroda.cz

Dovolená v Thajsku rozhodně stojí za to, pamatujte však během své návštěvy alespoň na tato základní pravidla.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.