Kde se vzali Japonci a ze kterých národů byl umíchán finální genetický koktejl?

Host
Kultura
Foto: shutterstock

Kam až sahají kořeny dnešních Japonců a z kterých národů byl umíchán finální genetický koktejl? Odpověď zde! 

Pro úspěšné zodpovězení otázky s tématikou původních obyvatel Japonska je potřeba si uvědomit klíčovou roli archeologie. Čínské kroniky vzniklé v 1. století sice hovoří o lidu Wa, ale jejich vypovídající hodnota bohužel není na takové úrovni, aby nám poskytla odborné vědecké vysvětlení. Samotné nejstarší japonské kroniky, Kodžiki (doslova Zápisky o starých věcech) a Nihonšoki dokončené na počátku 8. století mají spíše literární charakter, ale staly se nezbytnou součástí pramenů poodhalujících dávnou historii národa ze Země vycházejícího slunce.

Mezi jedny z nejspolehlivějších zdrojů řadíme právě archeologické nálezy, které nám dodávají nejen kosterní pozůstatky, ale i objekty nejrůznějšího rázu, skrze něž se nám skýtá příležitost nahlédnout jak do světa každodenního života, tak i do kulturní sféry původních Japonců. S bádáním započal americký zoolog Edward Sylvester Morse, jenž Japonsko poprvé navštívil v roce 1877. Jeho práce zabývající se mušlovými hromadami v Ómori prakticky otevřela dveře všem studiím o japonské antropologii. V těchto hromadách byly objeveny kosti, mušle, keramika a lidské figurky dogú, jež se používaly při porodu, nemoci či pohřbu.

Foto: TrangPhan / flickr.com

Tyto figurky jsou považovány za pozůstatek po původních obyvatelích, kteří do Japonska pravděpodobně přišli pevninským spojem mezi Asií a ostrovem Sachalin, a dále přes ostrov Hokkaidó. Tento spoj byl později kvůli stoupání hladiny moří úplně zatopen a nastalo tak oddělení od Asie. V důsledku toho došlo k izolaci prakticky prvních původních obyvatel, Ainuů a k vytvoření ojedinělé kultury, která je typická pro Japonsko i dnes. Kromě Ainuů se před 6 000 lety na jihu začaly objevovat i pra-austronéské národy, které sice do genetické skladby Japonců téměř nezasáhly, jejich kulturní vliv je však zřejmý.

Oproti tomu zlomový se časem ukázal příchod zemědělců z Koreje, kteří vytlačili lovce kultury Džomon a způsobili tak pozdější populační explozi, s kterou nastoupilo nové kulturní období Jajoi a starověká forma dnešní japonštiny. Do genetického koktejlu přirozeně přispěly i další postupně přicházející vlny přistěhovalců. Velký vliv měli především Číňané, díky nimž do Japonska pronikly čínské znaky zachycující první literaturu a buddhismus.

Foto: pixabay.com

Japonci, jak je známe dnes, jsou stejně jako Korejci či Číňané řazeni k mongoloidní rase, v jejich krvi však proudí i historicky podložené míšení s Ainy, z něhož pramení bohatší tělesné ochlupení a hustší vousy, než mají jejich sousedé. Je však třeba si uvědomit, že japonská populace, celosvětově čítající okolo 130 milionů lidí, se stále mísí a vyvíjí a je tak tedy možné, že i japonská genetika se časem vydá novým směrem.

Zdroj: Ročníková práce „Japonci“ Lucie Kreslové

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.