Evropská kolonizace v asijské kultuře: jaké měla následky?

Host
Kultura
Foto: goodfreephotos.com

Není žádným tajemstvím, že před 20. stoletím drželi Evropané titul vládců světa. Kolonie měli na každém obydleném kontinentu včetně Asie. Evropskou expanzi dnes vidíme jako nemorální a neoprávněnou, ale málokdy se díváme na její pozitivní změny.

Kolonizace Evropanů do Asie měla následky hlavně kulturní, které můžeme v bývalých koloniích vidět dodnes.

Jazyk

Ačkoliv se kolonizátorům nepovedlo úplně nahradit místní jazyky, v některých asijských jazycích můžeme vidět jasný vliv těch evropských, nejvíce pak ve slovní zásobě. Slova jako karne v tagalštině či cà phê ve vietnamštině existují právě zásluhou Evropanů. I dnes tato přejatá slova pomáhají Asiatům ve světě. Turistika je v Asii oblíbená, ale turisté neumí vždy anglicky, a právě tato slova pro ně často představují rozdíl mezi dobrým a špatným výletem.

Jídlo

Ještě výraznějším znakem kolonizace je však jídlo. Každý, kdo navštívil Indii, jistě vyzkoušel anglo-indickou kuchyni. Vietnamská kuchyně se neobejde bez bánh mì dělaných z francouzských baget. Jídlo zkrátka nemůžeme považovat za negativní stránku kolonizace, ba naopak. Dá se říct, že stejnorodým kuchyním dává nové možnosti.

Foto: Alpha / flickr.com

Náboženství

Když se člověk podívá na náboženství v Asii, řekne si, že až na vyjímky tu Evropané svou stopu nezanechali, ale opak je pravdou, stačí se jen dívat pozorně. Každá bývalá evropská kolonie má své křesťanské obyvatele a kostely. Ačkoliv není náboženská svoboda v některých zemích samozřejmostí, křesťanství má na východě důležité postavení. Nejvýraznějším příkladem christianizace v Asii jsou Filipíny, kde se přes 80% obyvatel hlásí ke katolickému vyznání.

Foto: Bluesgnt 30 / wikimedia.org

Ačkoliv se nedá říct, že by byla evropská kolonizace převážně pozitivní, tak i tato kapitola dějin má svou dobrou stránku.

Autor: Filip Tran

Zdroj: asian-central.com, revolvy.com, wikipedia.org

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.