Gorjókaku: nepřehlédnutelná hvězdice uprostřed Hakodate

Host
Cestování
Foto: wikimedia.org

Pokud někdy plánujete navštívit severojaponský ostrov Hokkaidó a zajímáte se o historii, pevnosti a tradiční architekturu, určitě byste měli navštívit pevnost ve městě Hakodate. Něco málo o její historii a dnešním využití se dozvíte dále.

Gorjókaku (五稜郭) je pěticípá hvězdicovitá pevnost na severojaponském ostrově Hokkaidó ve třetím nějvětším městě na ostrově – Hakodate. Pevnost vznikla v roce 1855 za účelem ochrany Tokugawského šógunátu proti případné invazi ruské flotily přes Cugaru Kaikjó neboli Cugarský průplav. Architektem byl Takeda Ajasuburó, který se nechal inspirovat francouzským architektem a vojenským inženýrem Vaubanem, který stojí za mnoha podobnými pevnostmi v Evropě, např. v Bourtange.

Svou největší slávu však Gorjókaku získalo během Bošinské války. Pro nezasvěcené: jde o občanskou válku v Japonsku v letech 1868 – 1869 (v době reformací Meidži) mezi šógunátem a císařskými vojsky. Někdy se tomuto konfliktu také říká Japonská revoluce. Ke konci této války vznikla na ostrově Hokkaidó tzv. Republika Ezo. Tato republika měla pouze několikaměsíčního trvání a právě bitva o Hakodate (pevnost Gorjókaku) ukončila nejen trvání této republiky, ale zároveň i celého konfliktu. Bitva trvala přes dva týdny a císařská vojska vyhrála.

Foto: MIKI Yoshihito / flickr.com

Od této doby se Japonsko začalo měnit v moderní industriální stát. Mezi významné osobnosti, které se zúčastnily této bitvy, patřil také Heihačiró Tógó, který se stal pozdějším hrdinou bitvy u Cušimy (27. května 1905), kde byla rozdrcena ruská flotila a vyhrána tak rusko-japonská válka. Docela známý je i příběh šinsengumiho jménem Hidžikata Tošizó. O tom si ale povíme někdy jindy. V Gorjókaku sídlila také vláda Republiky Ezo. Tato parlamentní budova se nachází v centrální části pevnosti dodnes.

Dnes je možné se na Gorjókaku podívat třeba i z vyhlídkové věže nacházející se hned vedle pevnosti. Tato věž má 107 metrů a nabídne tak výhled nejen na pevnost, ale také do širokého okolí. Na budovu parlamentu, která je krásně renovovaná, se dá rovněž podívat, a to jak zvenčí, tak i zevnitř.

Autor: Jakub Schwangmeier

Zdroj: wikipedia.org, hakodate.travel

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.