10 tradičních pokrmů pro Svátek středu podzimu

15:00 | 27.09.2015 Erik 20
Hlavním motivem tohoto svátku je setkání rodiny, společné modlitby a krása měsíce v úplňku. A přesně tyto symboly najdeme ukryté i v mnoha skvělých pokrmech, které se na stole při jejich oslavách mohou objevit. Nenechte se pobízet a ochutnejte také.
Měsíční koláčky ze všech stran a úhlů
Měsíční koláčky ze všech stran a úhlů FOTO: bbs.chinadaily.cn
1) Měsíční koláče

Nelze začít jinak. Měsíční koláče jsou s tímto svátkem neoddělitelně svázány a patří mezi jeho nejdůležitější součásti. Rodiny a přátelé si je mezi sebou dávají jako přání všeho nejlepšího. Symbolizují také společné setkání. Na výběr je z nespočtu druhů, které se od sebe liší hlavně ve vnitřní náplni. Ta tradiční je vyrobena ze sladké fazolové, jujubové a ořechové pasty. V současnosti se invenci meze nekladou a tak se setkáte i s čokoládou, sušeným ovocem a sladkými krémy.



2) Krabí maso

Sezónní říční krab (nebo také "chlupatý krab") je během svátku pravděpodobně tou nejvyhledávanější delikatesou. Říká se, že i jejich chuť je v tomto období nejlepší. V páře vařený krab s dresinkem z octa a zázvoru bude patřit ke klenotům večerního menu.



3) Koláč ochucený vonokvětkou (Osmanthus)

Ten se během tohoto svátku vychutnává společně s vínem. Vonokvětky jsou v tomto období krásně rozkvetlé a jejich sladká vůně je velmi příjemná. Pohodlně se posaďte, pomalu usrkávejte víno a nechte se prostoupit tím pocitem, že jste nablízku těm, na kterých vám záleží.



4) Lotosový kořen

S příchodem podzimu je tu i sezóna pro sklizeň lotosových kořenů. Za okny je chladno a začíná pořádně foukat vítr. Proto je nejvyšší čas dopřát si v páře vařený kořen lotosu s nádivkou z lepkavé rýže a politý omáčkou z medu s nádechem vonokvětky. Chuť samotná vystihuje šťastný a kouzelný život.



5) Hruška

Proč zrovna obyčejná hruška? V čínštině má slovo "hruška" stejný zvuk jako slovo "rozdělit". Obojí je v pinyinu psáno jako "li". Snědením hrušky tak dáváte najevo, že si přejete předejít odloučení a rozchodům.



6) Vodní meloun

Ten zase zpodobňuje plodnost se svými mnoha semínky uvnitř. Navíc kulatým tvarem symbolizuje rodinu a společné setkání. V provincii Shaanxi se často vyřezává do podoby lotosu, aby všem kolem přinášel štěstí.



7) Taro

Taro je kořenovou hlízou rostlin (tak jako jsou naše brambory) a během Svátku středu podzimu se začal jíst během dynastie Čching (1636 - 1912). V provinciích Jiangsu a Zhejiang má stejnou výslovnost jako "štěstí je uvnitř". Takže pokud chcete na další rok vyhnat z okolí smůlu, víte z jakého talíře ochutnat.



8) Kachna

Také kachna prý nejvíce chutná v tomto období - i u nás se hojně pekla o posvíceních, takže to bude platit zřejmě celosvětově. Ale kachnu naloženou ve vonokvětce už musíte zajet ochutnat daleko na východ. A co takhle uzená a posléze pečená kachnička ze Sichuanu?



9) Říční šneci

Pokud během svátku navštívíte Guangzhou, budou vám představeni jako místní specialita. Možná nevypadají moc vábně a za syrova nevoní nejlépe, ale po uvaření ve společnosti koření a bylinek se představí na talíři v mnohem chutnější podobě. Prý se po nich zlepšuje i zrak.



10) Dýně

K dýni se váže legenda o chudé dívce Hung Hao, která se starala o nemocné a nemohoucí rodiče. Jednou během svátků přinesla domů dvě dýně, uvařila je a nakrmila jimi své rodiče, K obrovské radosti se její rodiče do druhého dne zázračně uzdravili, což mělo za následek, že už po generace se v tuto dobu dýně jedí pro uchování či zlepšení zdraví na celý další rok.


ZDROJ : bbs.chinadaily.cn
FOTO : bbs.chinadaily.cn

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9