Vztah Japonců k tuňáku
Japonci jsou největšími konzumenty ryb, hlavně pak tuňáků. Celá pětina světové konzumace masa z nich připadá právě na Japonsko. Je to dáno jejich geografickou polohou.
Rybí trh Tsukiji v Tokiu
FOTO: YONG WANG / flickr.com
Země vycházejícího slunce je ostrovní monarchií, a tak je jasné, že hlavním pokrmem jsou ryby. Z toho pak plyne dlouhověkost a zdraví populace, včetně nízké obezity. Tenhle fakt už víme všichni, nicméně proč právě maso tuňáka?
Japonci konzumují celou pětinu masa z tuňáka, některé zdroje mluví dokonce o osmdesáti procentech všech vylovených kusů. Maso z této ryby se rychle kazí, a jelikož byl pro spoustu lidí hlavní obživou právě rybolov, obyvatelé ostrovů si na ně prostě navykli. Po druhé světové válce došlo k exportu masa v konzervované podobě do Ameriky, a tím docházelo k vývoji technologií, které umožňovaly další a lepší uchování čerstvosti. Díky tomu se rychle rozmohla konzumace sushi v Japonsku a pak i ve světě.

Příklad servírování sushi
Je vědecky i zdravotně dokázáno, že maso z tuňáka má životodárné účinky na lidské tělo a mozek. Obsahuje totiž živiny, minerály a kyseliny pro snižování cholesterolu a obnovování buněk v mozkové kůře. Tím se zvyšuje jejich funkce a aktivita. Dále je to vitamín D, který pomáhá kostem absorbovat vápník, niacin (látka podporující krevní oběh), železo a zinek.
Díky tomu všemu patří lidé v důchodovém věku v Japonsku k těm nejzdravějším a nejživějším a dožívají se opravdu vysokého věku. Třeba sta a více. Ne nadarmo zdravotníci apelují na zvýšenou konzumaci ryb.
ZDROJ: wasa-bi.com
FOTO: pixabay.com
Japonci konzumují celou pětinu masa z tuňáka, některé zdroje mluví dokonce o osmdesáti procentech všech vylovených kusů. Maso z této ryby se rychle kazí, a jelikož byl pro spoustu lidí hlavní obživou právě rybolov, obyvatelé ostrovů si na ně prostě navykli. Po druhé světové válce došlo k exportu masa v konzervované podobě do Ameriky, a tím docházelo k vývoji technologií, které umožňovaly další a lepší uchování čerstvosti. Díky tomu se rychle rozmohla konzumace sushi v Japonsku a pak i ve světě.

Příklad servírování sushi
Je vědecky i zdravotně dokázáno, že maso z tuňáka má životodárné účinky na lidské tělo a mozek. Obsahuje totiž živiny, minerály a kyseliny pro snižování cholesterolu a obnovování buněk v mozkové kůře. Tím se zvyšuje jejich funkce a aktivita. Dále je to vitamín D, který pomáhá kostem absorbovat vápník, niacin (látka podporující krevní oběh), železo a zinek.
Díky tomu všemu patří lidé v důchodovém věku v Japonsku k těm nejzdravějším a nejživějším a dožívají se opravdu vysokého věku. Třeba sta a více. Ne nadarmo zdravotníci apelují na zvýšenou konzumaci ryb.
ZDROJ: wasa-bi.com
FOTO: pixabay.com
Nástěnka

09:31 |
30.01
jameswick1...

10:39 |
10.01
8BB76E1

19:53 |
08.06
Tyckin