Populární jihokorejské kimchi milují strávníci v 82 zemích!

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: Wikipedia.org

Máte rádi slavné korejské kimchi, fermentovanou zeleninu, která je plná vitamínů a milují ji strávníci po celém světě? Třeba vás potěší následující článek.

Navzdory tvrzení Číny, že kimchi má čínský původ, jihokorejské kimchi dominuje stolům rodin po celém světě. Možná je ho máte občas na stole i vy. Nebo ho jíte pravidelně.

Kimchi je tradiční korejská příloha vyrobená ze solené a fermentované zeleniny, obvykle zelí a ředkví. Všichni znalci korejské kultury a kuchyně jej dobře znají a mnozí si tuto lahůdku i sami vyrábějí. Kimchi se dá ale koupit i v obchodech. U nás ho seženete hlavně ve velkých městech jako je Praha nebo Brno. Nabízejí ho však i online obchody.

Jak to vypadá s vývozem této lahůdky z Koreje? Podle ministerstva zemědělství, výživy a záležitostí venkova dosáhly zásilky kimchi z Jižní Koreje historického maxima 108,5 milionů USD za prvních devět měsíců roku 2020. Toto číslo meziročně vzrostlo o 38,5 procent a již překročilo celkovou hodnotu z minulého roku (105 milionů USD).

Jižní Koreji se rovněž podařilo diverzifikovat své vývozní trhy. Do roku 2012 se 80 procent kimchi dováželo do Japonska. Dnes je však korejské kimchi odesíláno do 82 zemí po celém světě, včetně USA, Hongkongu a Austrálie, ačkoli Japonsko má stále největší podíl (kolem 50 procent).

Co na to říkáte? Dali byste si kimchi? 

Zdroj: koreabizwire.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.