Tajemství vietnamské kuchyně nespočívá jen v nudlích a jarních závitcích

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: Pixabay

Vietnamská kuchyně je velmi zdravá a oblíbená. Už celé roky můžeme ochutnávat mnohé její lahůdky i u nás. Dobrých vietnamských restaurací je v naší zemi dost. A nemyslete si, že nabízí jenom o nudle a závitky.

Vietnamské jídlo je velmi populární po celém světě. A úplně nejznámější a nejoblíbenější jsou právě jarní závitky a nudle. Vietnamci prostě nudle milují. Jedí je často a mnozí si den bez nich nedovedou představit. Jinak se nebojí využívat čerstvou zeleninu a bylinky. Proto je jejich kuchyně velice zdravá. Mají však rádi i rýži a mořské plody.

Je zajímavé, že v severní části země mají lidé díky čínskému vlivu tendenci používat víc sójové omáčky než běžné rybí. Co se koření a přísad týče, tak vede černý pepř, čili, koriandr a citrónová tráva. K dochucení se hojně používá rybí omáčka a kokosové mléko.

Foto: wikimedia

Metody vaření jsou různé. Od vaření v páře, smažení až po grilování. V některých částech Vietnamu je stále ještě poptávka i po pro nás neobvyklých delikatesách jako je hadí nebo želví maso. Můžeme narazit i na kachní vejce, která se podávají při 80% zralosti plodu a larvy bource morušového.

Když jsme u jídla, začneme polévkou. Tou nejznámější je polévka Pho. Možná ji znáte také. Obvykle se podává s kuřecím či hovězím masem a obsahuje rýžové nudle. Ochucuje se kořením a bylinkami. Přidávají se do ní i klíčky.

Také můžete vyzkoušet Goi Cuon neboli letní závitky. Je to obdoba těch známých jarních. Jsou ideální svačinkou v horkých letních dnech. Tradičně se podávají s omáčkou z fermentovaných sójových bobů. Plní se krevetami, vepřovým, cibulkou a bylinkami. Jsou velmi osvěžující a lákavé i napohled.

A jak vypadá takové stravování ve vietnamském stylu? Jak už je v Asii zvykem i ve Vietnamu převládá rodinný způsob stolování. Každý člen rodiny dostane misku s rýží a další misky s pokrmy pak sdílí s ostatními. Ve většině domácností jsou standardní stravou nudle, rýže, zelenina, polévky a omáčky k namáčení.

Foto: Pixabay

Mezi nápoji vede zelený čaj, pivo a rýžové víno. Do rýžového vína se nakládají i hadi a tato medicína se užívá především na zdraví. Samozřejmě, že se vyrábí i ovocná vína a džusy. Vietnamská káva je velmi dobrá a silná.

Vietnamci dávají přednost spíše ovoci než dezertům, nicméně sladké mají rádi jako svačinku. Rýžové koláčky, kandované ovoce, smažené banány či kokosová cukrátka jsou také velmi oblíbené. Zkrátka každý strávník si najde to svoje. Včetně vás.

Foto: wikimedia

Zdroj: visit-mekong, wikipedie

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.