Jaké dobroty se v Koreji jedí o Vánocích? Co nesmí na stolech jihokorejců chybět?

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: twitter.com/KIMCHEErest

Vánoce jsou v Jižní Koreji oslavovaným svátkem bez ohledu na náboženskou příslušnost. A co by to bylo za oslavu, kdyby chybělo dobré jídlo? Jaké dobroty najdeme na stolech Korejců v období Vánoc? Pojďme ochutnat.

Vánoce jsou v Koreji spíše svátkem pro zamilované páry, nicméně všichni víme, že láska prochází žaludkem. Jaké dobroty tedy nalezneme o těchto svátcích na stolech Jihokorejců?

Bramborový salát a kapra nejspíš na stolech Korejců nenajdete, ale pro změnu se můžete těšit na bulgogi. Grilovaná žebírka se podávají například se sladkými bramborovými nudlemi a kimchi. Pokud jste si ještě nedali korejské galbi, tak v období Vánoc je ten pravý čas tento skvělý pokrm ochutnat.

Korejská kuchyně je známá rozsáhlými možnostmi příloh, a to platí i pro speciální sváteční večeře. Zatímco kimchi je zjevně stále základem, vyzkoušet můžete i palačinky s treskou, japchae nudle nebo špenátový sigeumchi namul.

Bez dezertu by to nešlo. Nejoblíbenější je jahodový dortík, ale nešlápnete vedle ani s rýžovým dortem zdobeným ovocem, koláčky plněnými pastou ze sladkých červených fazolí nebo kandovanými sladkými bramborami. Zajímavou volbou je punč se skořicí, zázvorem a tomelem. I dobré pití se počítá a nemusí to být jen známé soju.

V zimě je dobré se zahřát i na procházce, proto si Korejci užívají typické pouliční občerstvení jako palačinky hotteok, plněné rybičky bungeobbang a ty, kteří nemají rádi sladké, snadno utáhnete na štědrou porci pálivého ddeokbokki nebo na špízy z rybích koláčků.

Už tedy víte, co byste si v Koreji na Vánoce nebo v období zimních svátků dali?

ZDROJ: thekrazemagazine.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.