Dýňové nimono [Recept]
Přichází podzim a s ním i čas dýní. Připravili byste si rádi recept, díky němuž se Vám dýně doslova rozplyne na jazyku? Vyzkoušejte japonský recept na vařenou dýni "kabocha no nimono".
Dnes v hlavní roli dýně
FOTO: Zita
Ingredience:
- 1/2 japonské dýně kabocha (já kupuji např. v Pražské tržnici, 1/2 vyjde tak na 40 Kč)
- 2 a půl hrnku vývaru dashi (lze vyrobit vyvařením vloček sušeného tuňáka zvaných bonito či koupit)
- 2 lžíce sójové omáčky
- sůl
- (Dle chuti je možné přidat i trochu cukru či sake, ale kabocha má přirozeně nasládlou chuť, takže já osobně již nic nepřidávám.)
Postup:
- Rozkrojíme dýni a odstraníme z ní semínka.
- Dýni rozřízneme na měsíčky a ty následně rozkrájíme na menší kostičky. Slupka dýně může být trochu tvrdá, pro lepší chuťový zážitek tedy doporučuji trošku ořezat slupku každé kostičky, stačí 1 mm.
- Připravíme vývar dashi a vložíme do něj nakrájenou dýni. Vaříme na středním plameni zhruba 25 minut, dýně by tou dobou měla být dostatečně měkká.
- Nyní přidáme sójovou omáčku či další ingredience a osolíme. Vaříme dalších 15 minut na menším plameni.
- Když je dýně úplně měkká, je hotovo.
Někteří kuchaři doporučují pokrm nechat trochu vystydnout, více tak prý vynikne jemná chuť vývaru a dýně. Já osobně doporučuji servírovat s rýží a miso polévkou, můžeme však přidat i nějakou rybu. Většina japonských vařených jídel má velice jemnou (ale podmanivou) chuť, vyhněte se tedy kombinacím s ostrými nebo jinak výraznými jídly.
Itadakimasu!
Nástěnka

09:31 |
30.01
jameswick1...

10:39 |
10.01
8BB76E1

19:53 |
08.06
Tyckin