Jsou ryby stále hlavním pokrmem v japonské kuchyni?

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: pikist.com

Japonsko má představu, že je národem lidí, kteří milují konzumaci ryb, ale jeho nabídka mořských plodů závisí na dovozu a spotřeba ryb klesá.

Rybí sekce v japonských supermarketech zahrnují makrely z Norska, lososy z Ruska a Chile, chobotnice z Mauretánie a krevety z Indonésie. Mořské plody nezbytné pro japonskou kuchyni se nyní dovážejí z celého světa. 

Rovněž se neustále snižuje roční objem čerstvých mořských plodů nakupovaných na domácnost. Podle průzkumu ministerstva vnitra a komunikací si domácnosti o dvou a více osobách v roce 2008 nakoupily v průměru 36,3 kilogramů čerstvých mořských plodů. Od roku 2019 toto číslo však pokleslo na 23 kilogramů.

Rozpočtová bilance ministerstva zemědělství, lesnictví a rybářství zatím ukazuje, že v roce 2001 dosáhla roční spotřeba jedlých mořských plodů na obyvatele 40,2 kilogramů, zatímco v roce 2018 to bylo už jen 23,9 kilogramů.

Individuální spotřeba bílkovin však neklesá a zatímco klesá spotřeba mořských plodů a ryb, konzumace masa nyní doplňuje příjem bílkovin. Silný obraz, který lidé mají o Japonsku, a který říká, že jsou národem pojídačů ryb, tedy postupně slábne.

Zdroj: nippon.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.