Jak být veganem a vegetariánem v Jižní Koreji? Rozhodně se nemusíte bát, že umřete hlady

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: Geoff Peters/flickr.com

Dodržování vegetariánské stravy v Jižní Koreji není bez problémů, nicméně počet vegetariánských restaurací v zemi narůstá. Jak tedy být vegetariánem či případně veganem, když přijedete do Koreje? Dáme vám několik tipů.

Jste vegetarián nebo vegan, ale ocitnete se v ráji milovníků masa v Jižní Koreji. Jak zvládáte vůni pečeného masa, která vás pronásleduje, ať jste kdekoli? Všude vidíte jen samé galbi, rybí restaurace, bulgogi a další dobroty pro masožravce. Nemůže se stát, že v Koreji umřete hlady nebo skončíte jen u syrového ovoce a zeleniny? Nebojte se. I v Koreji žijí vegani a vegetariáni.

Marie Frenette, která momentálně žije v Koreji, si dala za cíl propagovat v zemi veganství a osvětlovat problematiku živočišného zemědělství a jeho dopadů na změnu klimatu. Kromě toho, že je sama vegankou, je také generální ředitelkou a spoluzakladatelkou společnosti HAE Creative, která poskytuje spotřebitelům lepší přístup k udržitelnějším potravinám a nápojům. K této problematice uvedla: „Korejská strava bývala tradičně docela zaměřená na rostliny a až poté, co se země rozvinula, začala být těžká. Je tu však nová vlna mladých lidí, kteří se zajímají o věci jako feminismus, práva zvířat a ochrana životního prostředí.“

Foto: pxfluel.com

Vegetariáni a vegani v Jižní Koreji se mohou také zúčastnit různých festivalů jako jsou například  Seoul Vegan Festival a Vegan Festa, kde ochutnají spoustu dobrot a dozví se, jak to vypadá s veganstvím v Koreji. Je pravda, že vegetariáni to mají o něco snažší, ale nelze házet flintu do žita. Vzhledem k tomu, že veganská komunita v Jižní Koreji stále roste, roste také počet veganských restaurací a doručovacích služeb, zejména v metropolitních oblastech.

Mnohé vegetariánské a veganské restaurace v Soulu vám pomohou vyhledat různé chytré mobilní aplikace. Jedna se jmenuje Happy Cow a může se pochlubit anglickým adresářem asi 400 korejských restaurací vhodných pro vegany a vegetariány. Pokud byste se ocitli s přáteli nebo kolegy v restauraci specializující se na maso nebo mořské plody, jednoduše požádejte o bap (rýže) a banchan (přílohy), které si můžete vylepšit červenou chilli pastou. To je taková první pomoc v nouzi.

Foto: wikimedia.org

Příprava jídla doma může být skvělým způsobem, jak zajistit, abyste měli vždy přístup k jídlům, která odpovídají vašim stravovacím potřebám. Dobré je vyrazit na nákup česrtvých potravin na místní tradiční trhy, kde jsou obrovské možnosti, velký výběr surovin a dostupné ceny.

A konečně, klíčem k veganství a vegetariánství v Jižní Koreji je trpělivost. Vysvětlení, že nejíte maso a nebo i mléčné výrobky, je s jazykovou bariérou dost obtížné, ale s trochou trpělivosti to určitě půjde. V nejhorším namalujete obrázky. Problém je i v tom, že Korejci mají sklon zaměňovat veganství s vegetariánstvím, a tak se například stane, že veganovi nabídnou vejce nebo mléko, tím se však nenechte vykolejit. V žádném případě se nemusíte obávat hladovění a strádání, a věřte, že v tomto ohledu bude v Koreji do budoucna jen líp.

Zdroj: theculturetrip.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.