Několik indických dobrot pro vegetariány: Od placek po zeleninu s kořením a rýží

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: pixabay.com

Indická kuchyně lahodí i vegetariánům! Chcete důkaz? Máme tu několik indických dobrot, které by potěšily nejen vegetariány. Při návštěvě Indie či indické restaurace je můžete vyzkoušet. 

Masala dosa

Tato dobrota je mezi lidmi velmi oblíbená. Jde o tenkou křupavou placku, která se vyrábí z fermentované rýže a černé čočky. Pochází z jižní Indie a obvykle se jí k snídani nebo na svačinku. Pro vegany a vegetariány je jako dělaná. Čím vším se placky plní? Zeleninovou směsí, bramborami, cibulí nebo i pálivými papričkami.

Foto: Nadir Hashmi/flickr.com

Dal makhani

Lahodná a krémová čočka! Velmi oblíbený indický pokrm, ke kterému se přikusuje indický chléb naan. Dal se obvykle vaří téměř každý den v jakékoli domácnosti v Indii, pokud jste vegani, vynechejte smetanu a použijte třeba kokosové mléko. Tato dobrota se dělá z čočky a černých nebo červených fazolí. Je velmi bohatá na bílkoviny, obsahuje vlákninu a chuť jí dodá i směs garam masala nebo koriandr.

Foto: Guarav Nemade/flickr.com

Aloo puri

Puri s aloo je perfektní kombinací, kterou byste měli vyzkoušet. Puri je křupavý smažený a nafouknutý chléb, který se podává s pikantním aloo. Restaurace, která podává vegetariánská indická jídla, bude mít aloo puri určitě v nabídce. Je to oblíbená volba zdravé indické vegetariánské snídaně. Do aloo se dává například cibule, česnek, chilli, zázvor, koriandr a garam masala. Je to pokrm plný indických chutí a vůní.

Foto: wikimedia

Veg pulao

Rýže a zdravá zeleninka! Něco na způsob známého pilafu. Základ tvoří rýže a Indové do tohoto zdravého jídla přidávají spoustu zeleniny a koření. Příprava je snadná, na YouTube naleznete spoustu receptů. Můžete použít svou oblíbenou zeleninu, od hrášku po květák. Nezapomeňte na kari, koriandr a pokud chcete, řízněte to trochou chilli.

Foto: wikimedia

Zdroj: traveltriangle.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.