Jaké thajské dobroty byste měli ochutnat? Máme tu pro vás 5 lahodných tipů

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: pixabay.com

Thajsko je známé po celém světě nejen pro krásnou přírodu, ale i pro dobré jídlo. Co byste měli ochutnat, pokud tam pojedete? Máme tu pro vás pár lahodných tipů.

Khao Soi Gai (pikantní nudlová kuřecí polévka)

Polévka Khao Soi Gai pochází ze severu, z chladnějšího podnebí. Je takovou pomyslnou vstupenkou do města Chiang Mai. Je horká, kořeněná a dokonale zahřeje. Pikantní vývar s dušeným kuřetem a křupavými nudlemi nahoře je vynikající. Tato polévka se tradičně podává s limetkou, šalotkou a chilli. 

Foto: wikimedia.org

Durian

Ovoce, které má přímo smradlavou pověst, je nejen pro odvážné jedlíky. Páchne jako špinavé ponožky vymáchané ve stoce, ale chuť má velmi lahodnou. Patří mezi nejoblíbenější ovoce nejen v Thajsku, ale po celé jihovýchodní Asii. Kvůli zápachu nemůže dokonce ani „cestovat“ letadlem. Chutná však sladce a určitě je dobré ho alespoň vyzkoušet. Už proto, že se pak můžete svou odvahou pochlubit přátelům.

Foto: Mohd Hafizuddin Husin/flickr.com

Phuketský humr

Je ironií, že tento humr  je dražší než humr kanadský, který cestoval pomalu po celém světě. Pokud se vám podaří tuto skutečnost překonat, musíte phuketského humra okusit, protože je sladký, svěží, šťavnatý a stojí za ty peníze. Jedním z nejoblíbených míst, kde můžete vyzkoušet tuto lahůdku, je Kata Rocks, ultra luxusní letovisko na jihu.

Foto: Kirk Siang/flickr.com

Som Tum (pikantní zelený papájový salát)

Místní obyvatelé jedí toto jídlo každý den, je svěží a plné chutí Thajska. Díky rozdrceným nezralým zeleným papájím, hadím fazolím, rajčatům, česneku, arašídům a sušeným krevetám je možné tento pokrm snadno a rychle vyrobit. Můžete samozřejmě požádat jak o ostrou, tak jemnější verzi. Záleží na vaší odvaze.

Foto: wEnDy/flickr.com

Tom Kha Gai (kokosová kuřecí polévka)

Když se nemůžete rozhodnout, co si objednat, s touto dobrotou nikdy nešlápnete vedle. Tato polévka má všechny chutě Thajska – horkou, kyselou, sladkou a navíc s přídavkem čerstvého kokosového mléka, je perfektním vyváženým jídlem. Aroma a šmrnc přidají limetka a citronová tráva. Když si ji dáte, neprohloupíte!

Foto: pixabay.com

Vybrali jste si z nabídky nebo znáte jiné dobroty z Thajska? Budeme rádi, když nám dáte i svoje tipy. 

Zdroj: thethaiger.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.