Nedali byste si soba nudle? Jsou zdravé, chutné, méně kalorické a rychle hotové

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: pixabay.com

Znáte soba nudle? Připravují se jednoduše a jsou mnohem zdravější než pšeničné těstoviny. Chcete se o nich dozvědět něco víc? Potom jste narazili na ten pravý článek.

Soba (そば) nudle jsou nudle vyrobené z pohankové mouky, která je samozřejmě zdravější než pšeničná. Jsou zhruba tak silné jako špagety a dají se jíst teplé i studené, záleží na pokrmu, jehož jsou součástí. Mají světle hnědou barvu a v Japonsku jsou velmi populární a snadno dostupné. Koupit se však dají i u nás.

Některé restaurace či výrobci do nich přidávají pšeničnou mouku, ovšem pohankové mouky by v nich mělo být 40 až 100 procent. Díky pohankové mouce jsou méně kalorické a lépe stravitelné. Soba nudle jsou k dispozici v sušené formě v supermarketech, ale nejlépe chutnají, pokud jsou čerstvé a ručně vyrobené z mouky a vody.

Foto: en.wikipedia.org

Jak se podávají? Buď studené, s omáčkou k namáčení, nebo v horkém vývaru. V Japonsku je můžete najít jak v drahých restauracích, tak v rychlém občerstvení nebo na trhu. Škála letních i zimních pokrmů se soba nudlemi je široká a různorodá.

Soba nudle obsahují všech osm esenciálních aminokyselin, včetně lysinu, který v pšeničné mouce chybí. Tradice jíst soba nudle vznikla už v období Edo. Soba nudle se jedí hůlkami a hlasité srkání není nepatřičné (aspoň v Japonsku). Ve většině oblastech Japonska se soba nudle jedí na Silvestra.

Studené soba nudle se často podávají na bambusovém podnosu, zdobené sušenými řasami nori a s omáčkou k namáčení. Tato omáčka se nazývá tsuyu a je vyrobena ze sójové omáčky, jarní cibulky, wasabi a mirinu. Mezi oblíbené pokrmy ze studených soba nudlí patří: mori soba, zaru soba, hadaka soba, hiyashi soba, soba maki a soba salát.

Foto: en.wikipedia.org

A co horké soba nudle? Ty se podávají ve vývaru nebo v horké, avšak řidší, tsuyu omáčce. Zdobí se cibulí a chilli práškem. K oblíbeným pokrmům patří: kake soba, kitsune soba, tempura soba, wakame soba, nishin soba a currynanban. 

Čím vším se mohou soba nudle při výrobě ochutit? Například práškem ze zeleného čaje (cha soba), mořskými řasami (hegi soba), pelyňkem (mugi soba) a moukou ze sladkých brambor (jinenjo soba). 100% pohankové soba nudle se nazývají towari soba nebo juwari soba. 

Soba nudle se nepodávají pouze v Japonsku. Zamilovali si je lidé na celém světě. Je docela možné, že jste si je zamilovali i vy. Na jaký způsob si je připravujete? Budeme se těšit na vaše tipy a zkušenosti.

Zdroj: itsyourjapan.com, japan-guide.com, en.wikipedia.org

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.