Filipínská kuchyně: Tradiční Sinigang

13:00 | 01.01.2019 JoshuaTrimidal 0
Sinigang je velmi chutný filipínský pokrm, který je známý pro svou jednoduchost a rychlost. Vepřový Sinigang nebo-li Sinigang na Baboy, je kyselá polévka, která je tradičním národním pokrmem na Filipínách. Recept jsem získal přímo na Filipínách. 
Vepřový Sinigang
Vepřový Sinigang FOTO: Yummy.ph
Nejsem fanouškem vepřového masa nebo nakyslé chuti, ale musím říct, že tento pokrm mi opravdu moc chutnal a vyjadřuje perfektní propojení chutí, které jsou součástí filipínské kuchyně. Sinigang je známý i ve více formách. Místo vepřového můžete využít například mořské plody, čerstvou rybu nebo hovězí. Je spousta verzí, které lze využít, ale nejrozšířenější je i přesto ta z vepřového. 

Existuje kuřecí verze, která se nazývá Sinigang Sinampalukang Manok. Kuřecí verze Sinigangu je velmi rozšířená u pouličních prodejců, ale také v restauracích. 



My se dnes podíváme na vepřovou variantu. K využití se preferuje vepřové břicho nebo žebra (kterým se na Filipínách říká buto-buto).

Během vaření samotného Sinigangu, později z vody vyjmeme kosti či maso vložené vcelku, a po delším vaření ho ořežeme. Kosti dáme pryč a maso vložíme zpět. Filipínci si potrpí na to, že maso nekrájí na miniaturní kostičky jako je zvykem třeba v České republice, ale zachovávají větší kusy masa či odřezků z žeber. Je to pro lepší chuť samotného pokrmu, jenž se pak také snáze jí, neboť Filipínci jsou zvyklí jíst jídlo rukama, včetně rýže. Používají příbor jen v restauracích. 

Někteří Filipínci dávají do Sinigangu i vepřové nožičky nebo pravou šunku vcelku (ne tu, kterou vám obchodě nakrájejí na pultě). Jedná se o pravou šunku, kterou si často schovají z přípravy Lichonu (lečonu).



Kvalita pokrmu zavisí na správném přísunu kyslíku, tak je lepší nechat hrnec otevřený a vše vařit na mírném ohni. Nezapomeňte pokrm míchat, aby se vše provařilo. Filipínci si čas nehlídají. Mají vše v oku, tak je lepší vařit tak, že pokrm hlídáte a ochutnáváte během vaření. Tak zjistíte, zda je maso správně uvařené a provařené i uvnitř. 

To, co dělá polévku kyselou, je využití nejběžnější ingredience na Filipínách. Tou je tamarind, který je známý v tagalogu jako sampaloc. Sehnal jsem ho i v České republice, přesněji na Karlíně ve filipínském obchodě. Jako náhrada se dá využít i santol a guava.

INGREDIENCE:

  • 2 kila vepřového břicha nebo buto-buto (vepřová žebra), lze využít již speciálně připravený mix na Sinigang, ale ten je dostupný jen na Filipínách.
  • 1 trs (můžete dát i o něco více) špenátu nebo kang-kong (česky známá jako povíjnice vodní) na 2 litry vody.
  • 3 lžíce rybí omáčky.
  • 12 kusů velkých fazolových lusků (takové ty obří), ty pak nařežete na menší kousky.
  • 2 litry vody.
  • 1 cibule, kterou rozřežete na čtyři díly.
  • 2 kusy taro gabi (česky kolokázie jedlá), našel jsem obchody, kde ji lze koupit, stačí se podívat na google.
 
Všechny ingredience vkládáme najednou do vlažné vody. A vaříme vše společně. K této polévce se připravuje rýže. Doporučuji rýžovary, abyste rýži vážně měli takovou jako, když si ji dáte v Asii nebo v čínské restauraci. Musí držet ten známý pověstný tvar. Rýži poté zalijete na talíři Sinigangem. Jídlo je rychlé a velice chutné.



Někdo využívá na dochucení i chilli papričku nasekanou na kolečka. Nezapomeňte pokrm lehce osolit a můžete přidat maličko pepře pro výraznější chuť.

Dobrou chuť!

PS: Pokud budete mít dotazy, jak co nahradit nebo sehnat, napište do komentáře. Rád vám poradím. Recept, prosím, nedávat na jiné weby, jedná se o rodinný recept matky mého známého z Filipín. 


FOTO: yummy.ph, panlasangpinoy.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9