Tteokbokki - pálivé rýžové koláčky [Fotorecept]

13:00 | 11.10.2018 anya0305 0
Už jste někdy ochutnali tteokbokki (pálivé rýžové koláčky)? Milujete pálivá jídla a chtěli byste si toto korejské jídlo připravit i doma? Pak je tento fotorecept právě pro vás.
Tteokbokki.
Tteokbokki. FOTO: goodfreephotos.com
Milujete tteokbokki, ale nevíte, jak si je v českých podmínkách připravit? V našem fotoreceptu se to dozvíte. A není to tak složité, jak to vypadá. Koláčky si můžete buď koupit v obchodě s korejskými potravinami a nebo si je můžete snadno připravit doma. Na přípravu 26 koláčků budete potřebovat:
 
  • 2 - 3 odměrky (asi 450 g) rýžové mouky (můžete buď koupit a nebo vyrobit doma)
  • 1/2 lžičky soli
  • 3/4 odměrky (asi 150 ml) horké vody
  • lžíci oleje (můžete použít buď sezamový, nebo obyčejný)
 
Pokud se rozhodnete vyrobit si rýžovou mouku doma, postačí vám k tomu 2 odměrky  (asi 360 g) krátkozrnné rýže, voda a výkonný mixér (např. smoothie maker). Rýži na dvě až tři hodiny namočte do vody, pak ji sceďte a nechte v sítku okapat. Po částech ji ve výkonném mixéru nebo smoothie makeru rozemelte na prášek. Vzniklý prášek prosejte přes sítko. Z takto vzniklé rýžové mouky pak odeberte požadované množství mouky. Zbytek doporučujeme zamrazit, aby si mouka udržela svoji vlhkost.

Do rýžové mouky přidejte půl lžičky soli a 3/4 odměrky horké vody. Vše smíchejte, přikryjte potravinovou fólií (nechte kousek nádoby odkrytý, aby mohla odcházet pára) a dejte na dvě minuty do mikrovlnky. Pak hmotu vytáhněte, promíchejte, znovu zakryjte potravinovou fólií, tentokrát úplně, a dejte na další dvě minuty do mikrovlnky. Poté potřete vaši pracovní plochu (doporučujeme vál nebo prkénko na krájení) trochou oleje a přesuňte hmotu na pracovní plochu. Vypracujte těsto. Ze začátku, než rýžová hmota trochu vychladne, doporučujeme použít vařečku, nebo například paličku na maso, ať se neopaříte. Pak můžete těsto zpracovávat i rukama. Ze vzniklého těsta vytvořte válečky, délka a tloušťka je jen na vás a vašich preferencích.

 

Když máme koláčky hotové, potřeme je troškou oleje, aby se nám neslepily. Stačí jen troška, oleje není třeba moc. Nyní si pojďme vyrobit omáčku. Na omáčku potřebujete:
  • 2 lžíce chilli omáčky
  • 2 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky chilli prášku (pokud máte rádi pálivější, můžete klidně přidat)
  • 1 stroužek česneku
  • 1 odměrka vody (asi 180 ml)
  • 1 větší cibule
  • 2 listy čínského zelí a nebo salátu (není nutností, dá se něčím nahradit, já ho nahradila pórkem, protože mám pórek ráda)
  • něco zeleného na posypání
Na oleji osmažte cibulku, poté k ní přidejte pórek, rýžové koláčky a směs koření s vodou. Nechte koláčky povařit asi 3 minuty. Hotové jídlo dozdobte něčím zeleným, můžete použít například nasekanou pažitku nebo nať petrželky. Můžete posypat také sezamovými semínky, pokud je máte rádi. Přejeme dobrou chuť.



Plánujete toto jídlo vyzkoušet? Nebo už jste ho zkoušeli? Podělte se s námi o vaše názory a zkušenosti v komentářích.

ZDROJ&FOTO: anya0305/AsianStyle.cz

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9