Nefalšovaný vepřový katsudon [Recept]

16:00 | 23.04.2017 Zita 7
Jestli se řadíte k milovníkům řízků, nenechte si katsudon rozhodně uniknout! Jejich japonskou verzi "tonkatsu" zapuštěnou ve vaječné směsi na poctivé porci dobré rýže se totiž vyplatí řádně ochutnat.
Chutná skvěle a výborně zasytí
Chutná skvěle a výborně zasytí FOTO: Thewoksoflife/katsudon
Než jsem dělala katsudon poprvé, kamarád mi řekl, že katsudon je pořádné jídlo a náš český řízek se s ním nedá srovnávat. Po pár soustech jsem musela konstatovat, že má nejspíš pravdu.

Díky jinému typu strouhanky (označované jako panko), která má strukturu špičatých jehliček totiž nehrozí nasáknutí olejem, a tak je katsudon krásně křupavý. Pokud jste opravdoví labužnící, neunikne vám ani jeho nenarušená struktura. To vše ve vaječném kabátku...

A teď to nejdůležitější - jak si ho vlastně připravit?

Ingredience:
  • 2 vepřové kotlety
  • sůl a pepř
  • špetku mouky
  • panko (pro domácí stačí rozemlít ztvrdlý rohlík a upéct ho rozprostřený v troubě na 170 stupňů, než zezlátne)
  • 3 vejce
  • olej
  • 1/2 hrnku kuřecího vývaru
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžičky mirinu- pokud nemáte, nevadí
  • 1 cibule
  • jarní cibulka
  • rýže

Postup:
  1. Okořeňte nenaklepanou kotletu pepřem i solí a lehce poprašte moukou. Nejdříve ji vykoupejte v 1 rozšlehaném vejci a pak obalte ve strouhance panko. Téměř hotový tonkatsu osmažte na velké pánvi z obou dvou stran dozlatova (cca 6 min na jednu stranu) a položte na talíř s ubrouskem.
  2. Do pánve přidejte lžíci oleje a vložte nakrájenou cibuli. Až zezlátne, zalijte ji předem připravenou směsí vývaru, mirinu, cukru a sojovky.
  3. Nakrájejte katsudon na 7 cm tlusté nudličky a vložte do pánve. Zalijte 2 rozšlehanými vejci a počkejte, až se uvaří.
  4. Servírujte v misce s rýží a na závěr posypte jarní cibulkou.

Dobrou chuť! Itadakimasu!

ZDROJ: Thewoksoflife/katsudon

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9