Gobi Gurvan Saikhan: Národní park Mongolska a zpívající duny, poušť Gobi i hořící útesy

Eva Lenská
Cestování
Foto: Richard Mortel/flickr

Jaké úchvatné přírodní krásy nalezneme v dalekém Mongolsku? Soutěsku Yolyn Am, zpívající duny, poušť Gobi nebo téměř hořící útesy… to vše ukrývá park Gobi Gurvan Saikhan.

Národní park Gobi Gurvan Saikhan byl založen v roce 1993 a pomalu se rozšiřoval až do roku 2000. Se svou rozlohou 27 000 km2 je největším národním parkem v Mongolsku, táhnoucím se 380 km od východu na západ a 80 km od severu k jihu. Park je pojmenován po pohoří Gurvan Saikhan, což se dá přeložit jako Tři krásky (podle částí pohoří – východní, střední a západní). 

Park leží na severním okraji pouště Gobi a skýtá mnoho krás z rostlinné i živočišné říše. Kromě vzácných rostlin byl v parku viděn i leopard sněžný, který je od roku 2008 veden jako ohrožený druh. Nalezneme tu však i další ohrožená zvířata jako Argali (ovce středoasijská) nebo kozorožce sibiřského. Samozřejmě, že bez velbloudů by to nebylo ono. Ti k Mongolsku tak nějak patří. 

V úvodu jsme zmínili i duny, tedy Khongoryn Els přezdívané jako zpívající písky, protože si tu s pískem laškovně pohrává vítr a používá jej jako hudební nástroj. Zpívající zvuk je přičítán i malým písečným lavinám a harmonickým pohybům částic písku. Tato oblast je mimořádně rozlehlá a některé duny jsou vysoké až 300 metrů. Severní hranici dun lemuje říčka a zelené pastviny. Sem se pak chodí pást velbloudi.

Dále je tu působivá úzká a hluboká soutěska zvaná Yolyn Am (v překladu to znamená Údolí orlů). Zde i v nejteplejším létě nalezneme ledová pole. Při troše štěstí tu lze zahlédnout také supy a orly. Turistická stezka láká turisty především v létě, kdy je obklopená barevnými květy.

Foto: Richard Mortel/flickr.com

Nakonec je tu i lahůdka pro milovníky archeologie. Nedaleko Yolyn Am se nachází místo zvané Bayanzag nebo též Flaming Cliffs neboli Planoucí útesy. Tak to tam pojmenoval americký paleontolog Roy Chapman Andrews. Jde o oblast, v níž se nacházejí zkameněliny prehistorických zvířat, kosti, fosilie a vejce dinosaurů. Prostě takový „mongolský jurský park“. Ve večerních hodinách se útesy ohnivě zbarví do oranžova a pomyslně hoří, což je na pohled skutečně nádherné.

Foto: en.wikipedia.org

Do parku se lze dostat letecky i autem, ale je třeba počítat s extrémními změnami teplot. Odvážlivci si mohou dopřát i vyjížďku na koni nebo na velbloudovi.

ZDROJ: en.wikipedia.org, wildjunket.com, destinationmongolia.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.