Malý, malebný a malajský kopec Broga je skutečně fascinující a svěže zelený

Eva Lenská
Cestování
Foto: taufuuu/flickr.com

Broga je malý a malebný kopec, který se nachází asi 40 km od centra města Kuala Lumpur v Malajsii. Jde o oblíbené místo turistů a výletníků.

Malé město Broga sedí na okraji pohoří Titiwangsa. V důsledku toho je město obklopeno svěžími zelenými kopci tropického deštného pralesa, z nichž nejvýznamnější je kopec Broga neboli Bukit Broga. 

Kopec s výškou přibližně 400 metrů je pozoruhodný svým jedinečným vzhledem, protože je spíše beze stromů, což je neobvyklý pohled mezi tropickými deštnými pralesy v okolí. Zbytky ohořelých kmenů naznačují, že oblast mohla být zpustošena lesním požárem a stromy už znovu nenarostly.

Foto: wikimedia.org

Název Broga je odvozen od slova Buragas, což bylo starověké mýtické stvoření, které kdysi přebývalo v lese. Bukit Broga je v současnosti skvělou destinací pro lidi, kteří mají rádi outdoorové aktivity. Není příliš vysoký, tak se na něj dobře leze a nabízí dobrý výhled do okolí. Ideální místo pro piknik a fotografování.

Kopec Broga se stal ještě známější poté, co zde byly natočeny některé scény malajského sportovního filmu Ola Bola. Tato popularita mu však spíše uškodila.

Foto: taufuuu/flickr.com

Na Bukit Broga jsou tři vrcholy. Stezky jsou zde jasně vyznačeny, takže orientace je snadná a turisté určitě nezabloudí. Je ale dobré myslet na počasí. Po dešti to klouže a to by nebylo na výšlap nejlepší. Pokud jste zdatní, na vrchol kopce dorazíte již za půl hodiny. 

Co může turista nalézt v okolí? Ve městě Broga a okolí Semenyih se nachází několik ekologických turistických tras, včetně farem a sadů. Dá se tu také rybařit. Za návštěvu stojí také nedaleký chrám Sak Dato, který je známý díky zápisu do malajské knihy rekordů za to, že má v zemi nejvyšší sochu Sun Wukonga neboli Opičího krále.

Zdroj: wikipedia.org/wiki/Broga, visitselangor.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Tom Blackout

    Ten vypadá moc hezky :) jak je holej bez stromů, tak mi trochu připomíná kopec Raná u nás v čechách