Botanická zahrada v Singapuru se může pyšnit největší sbírkou orchideí a malým tropickým deštným pralesem

Eva Lenská
Cestování
Foto pixabay.com

Milovníci rostlin, zahrad, stromů, květin a dalších přírodních krás si určitě přijdou na své, když navštíví proslulou botanickou zahradu v Singapuru. 

Botanická zahrada v Singapuru byla založena na svém současném místě v roce 1859 zemědělsko-zahradnickou společností. Klíčovou roli v tom hrál její dlouholetý ředitel Henry Nicholas Ridley, který vedl výzkum v pěstování rostlin a propagoval ekonomické hodnoty kaučukovníku. Zahrada je také od roku 2015 zapsána na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Součástí botanické zahrady je i Národní zahrada orchidejí. Nachází se zde největší sbírka orchidejí: 1200 druhů a 2000 hybridů. Ročně zahradu navštíví až 4,5 milionu návštěvníků.

Jaké skvosty na ploše o rozloze 74 hektarů, najdeme? Milovníky orchidejí jistě potěší již zmíněná zahrada orchidejí. V té se nachází například Burkill Hall, což je koloniální plantážní bungalov postavený v roce 1886. Přízemí bungalovu slouží jako výstavní plocha a poskytuje informace o rostlinách pojmenovaných po známých osobnostech, které navštívily zahradu. Útočiště pro nadšené milovníky orchidejí se nazývá orchidárium. 

Mezi další lákadla patří například malý tropický deštný prales o velikosti přibližně šesti hektarů, který je starší než samotná zahrada. V zázvorové zahradě zase zurčí okouzlující vodopád. Nadšenci do botaniky určitě uvítají knihovnu botaniky a zahradnictví, singapurské herbárium, ve kterém je umístěno 750 000 exemplářů, a vzdělávací dílny. Chodby a chodníky centra botaniky jsou pokryty otisky listů. Kolem pozemku je také rozptýleno mnoho dřevěných rytin a vertikální stěny jsou pokryté kapradinou.

Zelený pavilon je první „zelenou střechou“ v Singapuru. Plevel a travnaté rostliny zcela pokrývají jeho šikmou střechu. V suterénu se nachází recepce pro návštěvníky a kavárna s názvem Food For Thought. Byly zachovány i kanceláře bývalých ředitelů. Dětská zahrada byla pojmenována po Jacobovi Ballasovi, židovsko-singapurském filantropovi, který zemřel v roce 2004. Nachází se na klidnějším severním konci botanické zahrady. Má vlastní návštěvnické centrum s kavárnou. Byla otevřena na Den dětí, 1. října 2007. Rada národních parků tvrdí, že je to první dětská zahrada v Asii.

K dispozici jsou hřiště, domy se skluzavkami a bludiště. Pořádají se tu interaktivní výstavy, které učí děti, jak probíhá třeba fotosyntéza, a nechybí mini zahrádka, která ukazuje, jak mohou být rostliny použity k výrobě barviv, nápojů nebo jako byliny. Je zde také socha izraelského umělce Zodoka Ben-Davida. Socha vypadá z dálky jako strom, ale při pohledu zblízka člověk zjistí, že odhaluje 500 lidských postav. Přestože je dětská zahrada považována za součást botanické zahrady, má svůj vlastní vchod.

Botanická zahrada má tři jezera, jmenovitě: Symphony Lake (Symfonické jezero), Eco-Lake (Ekologické jezero) a Swan Lake (Labutí jezero). Zde se o víkendech pořádají bezplatné koncerty. Hrává zde Singapurský symfonický orchestr a také Singapurský čínský orchestr. Dne 10. října 2008 byla nedaleko Symphony Lake odhalena socha skladatele Frédérica Chopina. 

V areálu zahrady se mimo jiné nachází i sídlo rady národních parků a pro vyhladovělé návštěvníky je otevřena neformální restaurace s dobrým jídlem v koloniálním bungalovu. Komu to nestačí, může navštívit kavárnu v návštěvnickém centru nebo restauraci v zázvorové zahradě. K dispozici jsou také dárkové obchůdky pro návštěvníky, v nichž si mohou zakoupit různé suvenýry. Zahrada bývá otevřena každý den od pěti ráno až do půlnoci. 

Zdroj: en.wikipedia.org, visitsingapore.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.